Mor als 88 anys Aureli Argemí, fundador del CIEMEN i exmonjo de Montserrat

Va ser Creu de Sant Jordi i impulsor de l’ANC, del sobiranisme i de declaracions internacionals pels drets dels pobles

El teòleg i activista Aureli Argemí

El teòleg i activista Aureli Argemí / CIEMEN

ACN

El fundador i president emèrit del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), Aureli Argemí, ha mort aquest dilluns a l’edat de 88 anys. Va néixer a Sabadell el 1936, es va llicenciar en teologia a Roma i París, i va ser monjo de Montserrat. El 1985 va deixar la vida monàstica per dedicar-se plenament a l’activisme polític a favor de l’autodeterminació dels pobles i dels Països Catalans. El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi i també va ser distingit amb la Medalla d’Or de Barcelona. La Junta del CIEMEN s’ha unit al dolor de la seva família i amics.

Argemí també va formar part de la comunitat de Cuixà a la Catalunya Nord i va ser secretari de l’Abat Aureli Maria Escarré durant el seu exili (1965-1968). El 1974 va fundar el CIEMEN, entitat amb seu a Barcelona, en defensa dels drets col·lectius dels pobles, i també va ser promotor de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles (1990) i de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996). Va impulsar la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, Cultura i Nació Catalanes (1981), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (1986), la Plataforma pel Dret a Decidir (2005) i l’Assemblea Nacional Catalana (2011).

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la pèrdua i ha qualificat Argemí d’home “bo, generós i compromès amb la independència de Catalunya i la llibertat de tots els pobles”. També considera que ha llegat un “mestratge imprescindible de combat democràtic per a un món més just”. L’expresident català Carles Puigdemont s’ha declarat “deutor” d’Argemí, de qui va aprendre moltes coses, diu. “L’agraïment pel servei a Catalunya és infinit. Que descansi en pau aquest home de be, de bondat i de talent”, ha conclòs.