El govern espanyol es mostra ara disposat a estudiar una reforma quirúrgica del delicte de malversació en el marc de la reforma del Codi Penal per la sedició que es troba en tramitació al Congrés dels Diputats. Divendres s'esgota el termini de presentació d'esmenes, i fonts de l'executiu assenyalen ara estudiaran les que formulin altres formacions per la malversació. El PSOE també presentarà les seves pròpies esmenes, però no per la malversació. Aquestes fonts destaquen, en tot cas, que aquesta reforma de la malversació no suposaria un retrocés en la lluita contra la corrupció, com tampoc en les penes per aquest delicte. Es tractaria, sostenen, d'una homologació del delicte amb Europa.

L'executiu fa pedagogia ara d'aquesta possible reforma de la malversació que implicaria diferenciar entre casos de corrupció i altres casuístiques. Un membre de l'executiu posa com a exemple un alcalde que destina fons europeus a pagar nòmines. Un comportament que ara podria ser condemnat per malversació però que, al seu entendre, no és corrupció.

Malgrat que el PP centra les crítiques en els acords del govern de Pedro Sánchez amb les forces independentistes sobre qüestions com la sedició, l'entorn del president espanyol considera que la gestió del conflicte a Catalunya és un èxit, i que els resultats avalen la seva aposta pel diàleg i l'entesa. Lluny de restar de cara a les eleccions, asseguren, la política de l'executiu respecte a Catalunya és un actiu per a les eleccions.

De fet, la Moncloa espera uns bons resultats a les eleccions de maig, amb el PSOE com a primera força en vots. No descarta la possibilitat d'aconseguir governar a alguna comunitat autònoma més, i creu que l'executiu té bones perspectives també per a les eleccions generals, perquè considera que Sánchez ofereix un projecte de futur, i Feijóo no.

De fet, després de les discrepàncies entre PSOE i Podem i la pugna entre Podem i Yolanda Díaz, l'entorn del president espanyol fa una crida a la unitat dins de la coalició, perquè "l'amenaça real d'un govern del PP i Vox existeix" i "qualsevol diferència política ha de quedar anul·lada davant aquest fet".

Ajustament "tècnic" de la llei 'només sí és sí'

L'entorn de Sánchez també dona per fet que hi haurà algun "ajustament tècnic" de la llei del 'només sí és sí'. En tot cas, abans l'executiu vol esperar a veure la sentència del Suprem sobre el cas Arandina, que encara no s'ha publicat. La llei, sostenen a Moncloa, "és bona", però "si cal fer algun retoc tècnic, ho farem".

El PSOE mantindrà les esmenes a la Llei trans

Pel que fa a la pugna entre PSOE i Podem per la Llei trans, les mateixes fonts asseguren que els socialistes mantindran fins al final les esmenes que incrementen l'edat per a l'autodeterminació de gènere fins als 16 anys. El fet que Podem no accepti aquestes esmenes podria posar en perill l'aprovació de la mateixa llei.

Tercer paquet de mesures

El govern espanyol prepara per abans del 31 de desembre un tercer paquet de mesures de resposta als efectes de la guerra d'Ucraïna. Segons l'entorn del president espanyol, serà un paquet "ambiciós" on s'activaran noves mesures i se'n revisaran d'altres. Encara no ha adoptat una decisió sobre si es mantindrà el descompte de 20 cèntims d'euro per litre de gasolina.

Preu dels aliments

Una de les mesures que el govern espanyol està estudiant en aquest moment, és una limitació dels preus dels aliments bàsics. En tot cas, aquesta possibilitat es troba només en fase d'estudi.

Minicrisi de govern

Les candidatures de les ministres Carolina Darias i Reyes Maroto a les eleccions autonòmiques i locals del mes de maig força el president espanyol a substituir-les al Consell de Ministres. En tot cas, segons fonts pròximes a Sánchez, serà una minicrisi de govern que es limitarà a aquests dos noms.