Turull no veu "ara mateix" una investidura de Sánchez

El secretari general de Junts descarta l'abstenció del seu partit: "No és un escenari"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en l'acte de final de campanya de Junts a Jardinets de Gràcia

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en l'acte de final de campanya de Junts a Jardinets de Gràcia / ACN

ACN

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha fet una crida als partits i entitats independentistes a aprofitar la "palanca d'oportunitat" dels resultats del 23-J per refer la unitat estratègica. "L'independentisme no pot desaprofitar una situació com aquesta", ha dit en una entrevista a Rac1. Segons Turull, més que mirar cap a Madrid, s'ha de mirar cap a Catalunya. I ho veu com una "oportunitat d'or" perquè Europa vegi que "l'independentisme té força". Turull no veu "ara mateix" una investidura de Pedro Sánchez "per enlloc" tenint en compte el que ha dit el líder del PSOE sobre l'independentista i descarta una abstenció de Junts. Així mateix, ha fixat dos temes fonamentals si el PSOE vol negociar: autodeterminació i amnistia.

Turull reitera que el seu partit serà "lleial" als seus compromisos i que, a partir d'ara, es "paga per avançat" tenint en compte la manca de fiabilitat de Sánchez. "Si la unitat de l'independentisme no és possible, nosaltres serem lleials als nostres compromisos", ha insistit.

El secretari general de Junts ha volgut traspassar la "pressió" a la teulada de Sánchez. "La pregunta és: vostè Sánchez què està disposat a fer perquè l'investeixin? Ja sap què vol l'independentisme. Ara tothom ens posarà la pressió a sobre de nosaltres, però la pressió ha d'anar cap allà. Amb tots aquests anys, l'estat espanyol no ha fet ni una sola proposta per a Catalunya", ha dit.

També ha deixat clar que Junts no posarà una solució personal per a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sobre la taula. I ha afegit que si el govern espanyol cedís amb una amnistia però no amb un referèndum, el conflicte no se solucionaria. En aquest sentit, ha situat el referèndum com el "tema central" per resoldre la situació.

Turull ha defensat que Junts no se sent obligada a triar "entre un i altre" en referència Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo. "No votar Sánchez no vol dir voler un govern PP-Vox. En aquesta trampa emocional no hi entrarem", ha afegit.

Ha recordat que Sánchez ja va fer que es repetissin eleccions el 2019. I preguntat per si Junts està disposat a una repetició dels comicis ha respost que el seu partit "no aposta ni per repetir eleccions ni per no repetir-les". 

Nogueras avisa que no els "tremolarà el pols"

Per la seva banda, la cap de llista de Junts per Barcelona, Míriam Nogueras, ha avisat en declaracions a TV3 que a la seva formació "no li tremolarà el pols en cap moment" per mantenir ferma la seva posició, encara que això impliqui una repetició electoral. En aquesta línia, ha subratllat que si finalment es repetís els comicis seria responsabilitat de Sánchez i no de Junts.

La candidata ha insistit que no facilitaran una investidura "a canvi de res" i ha advertit que els vots de Junts "valen or". Nogueras ha remarcat que Junts pretén "prioritzar Catalunya i no l'estabilitat d'Espanya" i ha indicat que ara mateix "la governabilitat a l'Estat depèn de Junts i de l'independentisme".