DEBAT D'INVESTIDURA

Feijóo exigeix a Sánchez que respongui a l'independentisme: "Referèndum sí o no? Jo dic no. I vostè?"

El líder del PP demana als diputats socialistes que "no siguin trànsfugues dels seus votants i dels seus principis"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegut al seu escó al Congrés aplaudit per la resta de la bancada popular

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegut al seu escó al Congrés aplaudit per la resta de la bancada popular / ACN

ACN

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit al president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, que respongui les "exigències clares i nítides" d'ERC i Junts. "Amnistia sí o no? Jo dic no. Referèndum sí o no? Jo dic no. I vostè, senyor Sánchez?", ha dit Feijóo aquest divendres en la segona ronda del debat d'investidura al Congrés. El candidat popular ha reclamat a Sánchez que tingui la "valentia" d'intervenir en la sessió, encara que el líder socialista ha tornat a delegar en el diputat i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente. Feijóo ha instat els diputats socialistes a trencar la disciplina de vot. "No siguin trànsfugues dels seus votants, dels seus principis i de la Transició", ha dit.

Feijóo ha afirmat que ell té clar que "no vol ser president a costa de la dignitat i la igualtat", a diferència de Sánchez. "Ho poden anomenar fracàs, si volen. Però ja no hi ha possibilitat de triomf per a cap candidat. No existeix cap èxit possible en l'engany o la mentida", ha defensat. Feijóo ha subratllat que "no podrà donar un govern" als ciutadans, però "sí donar-los la seguretat i esperança que hi ha una formació que defensarà els principis de la majoria".

Óscar Puente: "S'ha acabat 'Verano azul'"

El portaveu del PSOE al debat d'investidura de Feijóo, Óscar Puente, ha retret al líder del PP que hagi utilitzat l'encàrrec del rei Felip VI per fer un "espectacle" al Congrés només amb l'objectiu de "reforçar-se davant els seus" i "investir-se com a president del PP". Segons Puente, Feijóo ha intentat que el president en funcions, Pedro Sánchez, participés de "la seva farsa", però la maniobra li ha sortit malament.

"S'ha acabat el que es donava, ha arribat el final de 'Verano azul' i vostè marxarà", ha ironitzat Puente, i el PSOE "continuarà treballant per recuperar per a la política els que se'n van excloure". "Provarem que en aquest país es parli de concòrdia, diàleg, convivència, pau i llibertat", ha sentenciat.

Sumar: "Feijóo no és un home d'Estat" però sí "un bon mentider"

La portaveu de Sumar, Marta Lois, ha acusat Feijóo de pretendre "prendre el pel" al Congrés no admetent "la seva derrota". "Vostè no governarà perquè està lligat de mans i peus a l'extrema dreta" i "comparteix un nombre molt important de postulats" amb Vox. Segons Lois, Feijóo "no és un home d'Estat" i sí que és "un bon mentider".

ERC: "És el moment de fixar les condicions del referèndum"

La diputada d'ERC Teresa Jordà ha qualificat la investidura de Feijóo com un "vodevil" i ha advertit que "un cop assolida l'amnistia és el moment d'obrir la nova fase de negociació i fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar". Una referència a la resolució del Parlament i a unes negociacions amb el PSOE que també han de servir, segons Jordà, per posar punt i final a un dèficit fiscal de "22.000 milions d'euros", perquè "estem cansats, molt cansats, que se'ns continuï aplicant un sistema impositiu confiscador".

Jordà ha reiterat el 'no' d'ERC a Feijóo, perquè "tenim memòria" i "recordem a la perfecció que vam rebre l'1-O a les ordres del seu partit", i "no volem que el govern espanyol ens apliqui les polítiques d'extermini lingüístic que apliquen al País Valencià i les Illes", ni "que es carreguin les llibertats més elementals". Ha insistit que el PP hauria d'estar "molt interessat" en la independència de Catalunya, perquè així podrien ser "l'Espanya que volen ser".

Junts avisa que no renunciarà al referèndum

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha avisat que JxCat no renunciarà al referèndum d'autodeterminació. "Votar no és divisió. A Catalunya votar és consens. Des de Junts no hem aguantat la posició tant de temps per acabar fent el mateix que s'ha fet fins ara, que és evident que no ha donat resultats positius", ha defensat. Nogueras ha insistit que "ara a Catalunya li toca ser Catalunya".

La juntaire ha argumentat que al Principat "més del 70% de la població està a favor de resoldre el conflicte polític votant" i ha negat que "votar divideixi". "És una tesi que neix de l'extrema dreta", ha criticat, i ha denunciat que Feijóo "no ha aportat ni una sola proposta per resoldre el conflicte polític". "Hem escoltat la cançó de sempre", ha afirmat.

Vox: L'amnistia és "corrupció"

El president de Vox, Santiago Abascal, ha tornat a garantir el suport a Feijóo en la segona votació que tornarà a ser fallida perquè, si res no canvia, el candidat del PP tornarà a sumar només 172 vots a favor. Abascal ha centrat la intervenció a criticar Sánchez a qui ha titllat de "corromput i vilà" per "entregar la dignitat d'Espanya" a l'independentisme. "No hi ha corrupció més gran que un polític amnistiant-ne un altre", ha dit.