Sánchez transmetrà al Rei que pot ser investit i formar Govern «molt aviat»

El rei Felip VI i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez

El rei Felip VI i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez / ACN

Juan Ruiz / Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez serà aquest dimarts nomenat pel Rei, llevat de sorpresa majúscula, candidat a la investidura. El líder socialista porta més d’un mes parapetat després de l’encàrrec que Alberto Núñez Feijóo va rebre del cap de l’Estat, mentre el seu partit avançava en els contactes discrets amb els partits (ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG) sobre els quals vol construir la reelecció. Però ara l’escenari ha canviat. Després del fracàs la setmana passada del líder del PP, arriba el moment de la veritat. La investidura «autèntica», segons les paraules del mateix Sánchez, que es reunirà amb Felip VI a les 10 del matí i li transmetrà, segons el seu entorn, el mateix que li va dir a l’agost: considera que té moltes possibilitats de ser reelegit i vol intentar-ho. 

Quan? «Ben aviat». El PSOE té pressa. Fa setmanes que acusa Núñez Feijóo de «fer perdre el temps» als espanyols, però la direcció del partit desinfla la idea que aquest dimarts es conegui la data del debat en el qual Sánchez sotmetrà el seu projecte de coalició amb Sumar a l’examen del Congrés. La idea amb què treballen els socialistes, com va avançar aquest diari, és la que el debat d’investidura i la formació de Govern tinguin lloc abans que acabi l’octubre. Tot i així, remarquen que no només depèn d’ells, sinó dels partits als quals apel·len. Sobretot, d’ERC i de Junts per Catalunya, amb la hipotètica llei d’amnistia al procés, que amb gairebé total seguretat portarà un altre nom per evitar la fatídica paraula, en el centre del debat.  

Republicans i postconvergents van donar un «ensurt» al PSOE dijous passat, a l’aprovar una resolució al Parlament en la qual condicionaven el seu suport a Sánchez a què aquest «es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum» sobre la independència de Catalunya. Una convocatòria d’aquest tipus mai havia format part de les negociacions, i els socialistes van deixar aquell dia clar a través d’un comunicat que no estaven disposats a passar per allà. Va ser un toc d’atenció

Però els col·laboradors de Sánchez creuen que tot ha tornat al seu lloc. «No hi haurà referèndum», argumenten. En aquest sentit, remarquen que ni Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras van posar la consulta com a requisit per a la investidura en els seus discursos de diumenge passat, en el setè aniversari de l’1-O. També afegeixen que Marta Rovira, secretària general d’ERC, va frenar aquest dilluns la reivindicació, al demanar només que el PSOE accepti una «taula de negociació amb garanties per parlar sobre com es vota a Catalunya». És a dir, una cosa similar al que els socialistes ja van pactar després de les generals del 2019 a canvi de l’abstenció d’ERC: l’anomenada «taula de diàleg», en la qual el Govern demanava abordar el referèndum i l’Executiu tancava aquesta porta. 

La pressió de Sumar

Sánchez, expliquen en el seu entorn, només treballa amb un escenari: la investidura. No contempla la repetició electoral. Si no aconseguís ser reelegit abans del 27 de novembre, es convocarien automàticament comicis generals, però el president en funcions rebutja aquesta hipòtesi. I amb ell, la seva companya de coalició, Yolanda Díaz, vicepresidenta segona, ministra de Treball i líder de Sumar. 

«Sense cap dubte concitarem un Govern progressista», va dir Díaz aquest dilluns, en la primera jornada de la nova ronda d’audiències amb el Rei, que conclourà dimarts amb les reunions amb Sánchez i Núñez Feijóo al palau de la Zarzuela. En un intent de pressionar el PSOE, la vicepresidenta va assenyalar que el seu partit «encara estava lluny de recolzar» Sánchez. Els socialistes han volgut deixar per al final la negociació programàtica amb el seu soci minoritari en l’Executiu, prioritzant les converses amb l’independentisme català, una cosa que ha provocat alguna queixa per part de Sumar. Però els dos aliats donen per fet que hi haurà acord. 

«Sumar vol guanyar drets per a Espanya», va repetir diverses vegades Díaz durant la seva compareixença després de la trobada amb el cap de l’Estat. Entre les mesures que vol tancar amb el PSOE, va citar reduir la jornada laboral, elevar la indemnització per acomiadament, crear una llei que estableixi temps màxims d’espera als hospitals i incloure la salut bucodental en la sanitat pública. 

Fonts de l’entorn de Díaz asseguren que en aquests assumptes «no hi ha acord» i que no estan disposats a estar en el Govern «per no fer res». No obstant, es mostren convençuts que el pacte s’acabarà materialitzant. Díaz no es va atrevir a marcar un límit temporal i va demanar portar les negociacions amb reserva. Un missatge que va enviar directament a ERC i Junts després que en els últims dies hagin reiterat les seves peticions a Sánchez en públic: «Li demano a totes les parts discreció i responsabilitat».

Sense cites amb Felip VI

Ni republicans ni postconvergents van acceptar reunir-se amb el Rei. Tampoc ho van fer EH Bildu i el BNG. Però sí el PNB, que va optar pel silenci després de la trobada, i Coalició Canària. La formació de l’arxipèlag, que va recolzar Núñez Feijóo en la seva fracassada temptativa d’arribar a la Moncloa, només té al Congrés una diputada, Cristina Valido. Però el seu vot pot tenir gran transcendència. Si els socialistes aconsegueixen el seu suport a la reelecció de Sánchez, ja no necessitarien el ‘sí’ dels set escons de Junts. En tindrien prou amb la seva abstenció. «La nostra predisposició és parlar sempre. Si volen parlar, nosaltres parlarem i escoltarem», va dir Valido, centrant les futures converses en qüestions sectorials i de finançament de la seva comunitat autònoma, sense fixar l’amnistia com a línia vermella.