El Defensor del Poble xifra en unes 400.000 les víctimes de pederàstia a l'Església

Un 0,6% dels espanyols ha sofert abusos sexuals directament per part d'un sacerdot o religiós

El Defensor del Poble presenta l'informe sobre casos de pederàstia a l'Església

El Defensor del Poble presenta l'informe sobre casos de pederàstia a l'Església / EFE

EFE

Després d'anys d'opacitat i encobriment, Espanya disposa del primer informe sobre els casos de pederàstia a l'Església. El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha xifrat en unes 400.000 persones la xifra de persones que han sofert abusos sexuals en l'àmbit religiós i unes 240.000 les que directament han estat víctimes d'abusos comesos per un sacerdot o religiós.

Les xifres s'obtenen a partir d'una enquesta que assenyala que un 1,13% de les persones adultes a Espanya (uns 40 milions de persones) ha estat víctimes d'abusos sexuals en l'àmbit religiós i un 0,6% per part d'un religiós directament, la qual cosa suposa que les denúncies presentades i difoses fins ara "no representen més que una petita part d'una realitat molt més estesa", segons figura en l'informe.

El Defensor del Poble va rebre l'encàrrec d'investigar els abusos sexuals a l'Església el març de 2022, per tant, ha trigat 15 mesos a elaborar les seves conclusions, molt menys que les comissions de recerca posades en marxa en altres països.

Per a elaborar el document, l'oficina del Defensor va crear una Comissió Assessora, composta per experts externs, una unitat d'atenció a les víctimes, formada per especialistes contractats per a l'ocasió, un Fòrum d'Associacions de Víctimes i va obrir una bústia per a la recepció de testimoniatges. Així mateix, els especialistes de la unitat han viatjat per diferents ciutats per a entrevistar-se amb les víctimes.

L'objectiu de l'informe és el de descriure la dimensió del fenomen, les seves causes i les seves conseqüències en les víctimes, amb la finalitat d'emetre una sèrie de recomanacions que siguin útils en la prevenció i la reparació dels afectats.

No es tracta de l'únic balanç que es farà públic, atès que la Conferència Episcopal ha decidit contractar un bufet d'advocats, que també està realitzant una recerca, que previsiblement es difondrà a finals d'aquest any.