Acord d'investidura: Puigdemont diu que s'obre una "etapa inèdita" per assolir "un pacte històric" en el futur

L’expresident afirma que ja tenen els noms de l’equip internacional per verificar el compliment dels pactes i remarca que, "El ‘a cambio de nada’ ha anat a la paperera de la història”

Carles Puigdemont compareix a Brussel·les després de l'acord signat amb el PSOE

Carles Puigdemont compareix a Brussel·les després de l'acord signat amb el PSOE / Yves Herman

ACN

L’expresident Carles Puigdemont ha defensat aquest dijous que el pacte entre JxCat i el PSOE obre “una etapa inèdita” que pot culminar en un “acord històric” per a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya. En una compareixença des de Brussel·les, Puigdemont ha dit que el camí que s’obre ara serà “difícil i incert” però caldrà saber-lo “explorar i explotar”.

Segons l’expresident, ja s’han pactat els noms de l’equip internacional que s’encarregarà de “verificar” el compliment dels pactes amb el PSOE. Puigdemont ha dit que l’estabilitat del futur govern de Pedro Sánchez dependrà dels “avenços i compliment” dels acords. “El ‘a cambio de nada’ ha anat a la paperera de la història”, ha dit.

Després d’acordar la llei d’amnistia amb ERC, el PSOE ha fet el mateix amb Junts per Catalunyai resol així la investidura de Pedro Sánchez, que es preveu per al 15 i 16 de novembre, a falta que el PNB confirmi un suport que es dona per gairebé segur. Socialistes i postconvergents han segellat aquest dijous el seu acord i han superat les divergències que van aparèixer dijous, just una setmana enrere, per part de la formació de Carles Puigdemont respecte al perímetre d’aquesta futura llei d’amnistia, que malmetien el pronòstic inicial dels socialistes, que passava per lligar el mateix dia el suport d’Esquerra i de JxCat. La data de l’acord té un enorme simbolisme: avui, 9 de novembre del 2023, es compleix el novè aniversari de la consulta no vinculant sobre la independència de Catalunya convocada per Artur Mas, que entrarà dins de l’amnistia.

"Sense compliments i avenços la legislatura no tindrà recorregut"

En la compareixença d'avui a Brussel·les, Puigdemont ha advertit al PSOE que s'haurà de "guanyar l'estabilitat acord a acord". "Sense compliments i avenços la legislatura no tindrà recorregut", ha alertat l'expresident, que ha insistit que l'acord posa les bases per iniciar ara un "procés de negociació i no de diàleg" en el qual, ha dit, es parlarà, entre d'altres, del referèndum. L'objectiu, ha insistit, és que aquest procés de negociació culmini amb un "acord històric" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

"Podem seure en una taula amb reconeixement mutu", ha dit l'expresident, que ha reivindicat que el mecanisme de "verificació" internacional pot permetre arribar a acords als quals no s'ha pogut arribar fins ara. Aquest mecanisme de verificació, ha dit Puigdemont, haurà de tenir "mínima pressió" amb "escàs protagonisme públic" i "gran responsabilitat". 

Sobre la llei d'amnistia, Puigdemont ha defensat la "voluntat compartida" que "no deixi ningú fora" i que "retorni a la política allò que és de la política". "No pot excloure les víctimes de la guerra bruta amb episodis coneguts i altres que coneixerem en les comissions creades per saber la veritat", ha dit, tot reivindicant el dret a "reparar la injustícia de la persecució" i garantir que "no torni a passar" o que els responsables siguin "perseguits".

Junts defensa la "legitimitat" de l'1-O i la declaració d'independència

En aquesta "etapa inèdita", l'expresident ha celebrat el "canvi d'enfocament en la narrativa" i ha advertit que el límit el posarà "la voluntat del poble de català", expressada al Parlament. A més, ha reivindicat que no han hagut de "girar full", assumir cap delicte o "demanar perdó". A més, ha subratllat que a l'acord "consta" que Junts defensa la "legitimitat" de l'1-O i la declaració d'independència.

D'altra banda, també ha remarcat que era una "condició indispensable reconèixer el problema real". De fet, el també eurodiputat de Junts ha subratllat que l'acord inclou un "relat compartit" sobre l'origen del conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Finalment, Puigdemont ha dit que l'acord mostra que s'han perdut "quatre anys fonamentals" per abordar la resolució del conflicte en la darrera legislatura. Així, ha remarcat que mostra que les raons que van portar Junts a, entre d'altres, sortir del Govern no eren una "falta del principi de realitat ni cap hiperventilació". "M'alegra pensar que aquelles condicions van inspirar d'altres que avui comparteixen els qui fa poques setmanes les consideraven innecessàries", ha assenyalat.

Feijóo compara "l'atac a la democràcia espanyola" de la llei d'amnistia al 23-F i a ETA

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que l'acord entre el PSOE i Junts per la llei d'amnistia és un "atac a la democràcia espanyola" que a diferència d'altres "cops" com el 23-F, el del terrorisme ETA i el procés independentista del 2017 "està protagonitzat per un candidat a la presidència del govern". "El colpisme d'abans va tenir el capdavant tots els presidents del govern d'Espanya, i en aquest cas el desafiament dels valors de la Constitució està protagonitzat per un candidat a la presidència del govern" que "es confabula amb els que volen mutilar la nostra nació". Segons Feijóo, avui "Espanya ha perdut, els independentistes estan guanyant i el PSOE ha desaparegut".

Feijóo ha fet aquestes manifestacions en una declaració institucional a la seu del carrer Génova, on ha "comparegut de manera urgent i solemne" davant el que considera una "situació extraordinària".

Segons Feijóo, fruit de l'acord "Espanya ha perdut, els independentistes estan guanyant i el PSOE ha desaparegut". "S'està sacrificant la igualtat, els imposts, la dignitat i l'estat de dret", ha dit, "i l'independentisme està guanyant perquè està avançant en tots els seus objectius".

CCOO i UGT donen suport a l'acord: "L'amnistia pot ser un terreny relliscós però és necessari"

Les federacions estatals de CCOO i UGT han qualificat l'acord entre PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez de "notícia positiva" i han demanat la legislatura tingui un "clar contingut social". En un comunicat conjunt, diuen que la llei d'amnistia "pot ser un terreny polèmic i relliscós, però és necessari apostar per la normalització de la vida política i social a Espanya i a Catalunya" per "deixar definitivament enrere els episodis lligats al procés". Les centrals sindicals demanen, alhora, "descartar qualsevol escenari d'unilateralitat". Pel que fa a l'acord de condonació parcial del deute, han demanat que es concreti al Consell de Política Fiscal i Financera, ja que està destinada al conjunt de comunitats autònomes.