Santos Cerdán (PSOE): "És un pacte de legislatura, no només d'investidura"

El secretari d'organització del PSOE diu que la llei d'amnistia abordarà els fets des del 2012 fins al 2023

El secretari d'organització del PSOE Santos Cerdán

El secretari d'organització del PSOE Santos Cerdán / Reuters

ACN

 El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha anunciat en roda de premsa l'acord "de legislatura" entre el PSOE i Junts, una "oportunitat històrica per resoldre el conflicte" des de la política, que "arriba en un moment clau" per formar govern i donar resposta al mandat del 23-J. "Estem preparats per obrir una nova etapa històrica", ha dit, per trobar "una solució negociada". En aquest sentit, ha recordat que la llei d'amnistia cobrirà els fets relacionats amb el procés des del 2012 fins al 2023, i pel que fa als casos de 'lawfare' hauran de ser els jutges els que determinin si s'ha d'aplicar en cada cas. També ha admès que qüestions com el reconeixement de Catalunya com a nació s'abordaran a la taula de negociació.

Cerdán ha comparegut en roda de premsa després de setmanes de negociació "intensa" sobre una llei d'amnistia que encara no es coneix al detall. Ha volgut deixar clar que aquest és un acord "de legislatura" i, per tant, no només per a la investidura de Sánchez.

En aquest marc, ha afirmat que els dos partits han actuat amb "generositat i altura de mires" per "resoldre les qüestions del fons del conflicte". "Estem preparats per obrir una nova etapa històrica" on "a partir del respecte" es busqui "una solució negociada".

"Estem molt contents amb l'acord i el pacte. No era fàcil, però després de setmanes de treball intens i dur és un acord satisfactori per les dues parts". Després d'aquest procés, ha dit, "la llei està acordada, i l'acord polític està acordat i signat".

El número tres del PSOE ha recordat que el document encara s'ha de sotmetre a l'aval de la resta de grups que el signaran, i per tant no es farà públic fins aleshores. En tot cas ha apuntat que és una llei "ben treballada" que el PP i Vox portaran al Tribunal Constitucional i que confia que superarà aquest tràmit.

En aquest sentit, ha admès que la imputació de terrorisme a Carles Puigdemont i Marta Rovira per part del jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa del Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, va obligar les parts a repassar tots els avenços que s'havien fet en el redactat de la llei d'amnistia.

La llei, ha explicat, cobreix tots els casos relacionats amb el procés des del 2012 al dia d'avui, però en els casos del que Junts considera 'lawfare', segons Cerdán, hauran de ser els jutges els que determinin si s'hi poden acollir.

Discrepàncies

Cerdán ha recordat que les dues formacions partien i mantenen discrepàncies profundes en alguns temes. "El reconeixement de Catalunya com a nació ha estat un dels debats importants, però "és un dels temes que hem de seguir parlant" a la "taula de treball", ha dit.