El jutge del cas Tsunami demana empara al CGPJ per les crítiques rebudes per investigar Puigdemont

Manuel García Castellón denúncia unes declaracions del secretari d'Estat de Justícia, que va fer notar que l'anunci de la investigació de l'expresident català es va produir en plena negociació de la investidura de Pedro Sánchez

El jutge Manuel García Castellón

El jutge Manuel García Castellón / ARXIU/AGÈNCIES

EFE

El jutge Manuel García Castellón ha demanat empara al CGPJ per les crítiques, entre elles del número dos de Justícia, per haver dirigit la investigació del cas Tsunami Democràtic per terrorisme a l'expresident català Carles Puigdemont en plena negociació de la investidura de Pedro Sánchez.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional incorpora a la petició d'empara les manifestacions del secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, en què hauria suggerit que el jutge va prevaricar en adoptar aquesta decisió, segons ha avançat El Mundo i han confirmat a EFE fonts jurídiques.

El magistrat de l'Audiència Nacional diu que ha sentit "pertorbació" en la independència amb aquestes declaracions del titular d'un "òrgan a qui correspon, entre d'altres funcions les de suport i cooperació amb l'Administració de Justícia", segons l'escrit a què ha tingut accés El Mundo i que el jutge ha dirigit també a la Fiscalia General perquè investigui els fets.

En una entrevista a Ràdio Popular-Herri Irratia, el número dos de Justícia ha assenyalat: "Jo no tinc ni idea de si té una raó o no, però quina casualitat que ha de ser aquest dia, escolta. Mira que podia haver estat un any i mig abans o un any i mig després, doncs no. Ha de ser al bell mig de les negociacions. Si això no és influir, que vingui Déu i ho vegi...".

El jutge entén que aquestes manifestacions "podrien suposar la imputació manifesta de la comissió d'un fet delictiu, prevaricació judicial, en atribuir a aquest instructor el dictat d'una resolució amb l'única voluntat d'influir, extrem totalment aliè a la realitat del procediment penal en què s'emmarca la decisió".

Destaca a més que aquestes afirmacions procedeixen del titular d'un òrgan ministerial que, "per la seva íntima connexió amb el Poder Judicial i el seu govern, ostenta una capacitat d'influència sobre els jutges i magistrats que integren la Carrera, i les manifestacions dels quals assenyalant i qualificant l'actuació d'un dels seus integrants, el situen en una posició particularment pertorbadora”.

A més d'aquestes declaracions, García Castellón afegeix les que va fer Patricia Plaja Pérez, portaveu de la Generalitat de Catalunya, que va criticar que als que els toca impartir justícia, "alguns, no tots, busquen no només condicionar negociacions polítiques sinó castigar-les, prevaricant".

El titular del Jutjat Central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional creu que aquestes afirmacions podrien suposar la comissió d'un delicte de calúmnia amb publicitat, "susceptible de perseguir-se d'ofici en imputar obertament a una autoritat la comissió d'un fet delictiu, prevaricació judicial", de manera que també s'ha dirigit a la Fiscalia perquè ho investigui.

El jutge indica que seria una tasca "pràcticament impossible, pel seu volum, analitzar el contingut de tot allò publicat" sobre la seva decisió d'investigar Puigdemont per terrorisme i que correspondrà "a les Forces i Cossos de Seguretat i als òrgans competents" depurar, "si n'hi hagués, les responsabilitats que poguessin derivar-se'n".