Junts s'absté i permet l'aprovació de dos decrets de Sánchez a canvi de la gestió de les competències en immigració

La formació de Puigdemont també ha acordat la publicació de les balances fiscals i un IVA del 0% a l'oli

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras / Senat

ACN

Després de dies gravitant el 'no', Junts s'ha abstingut i ha permès l'aprovació de dos dels tres decrets que el govern espanyol ha portat aquest dimecres al Congrés. Es tracta del decret òmnibus de mesures relacionades amb la Justícia i el decret de mesures anticrisi que, entre altres, recullen la rebaixa de l'IVA a aliments bàsics i les ajudes al transport i a la factura de la llum. Els dos decrets han quedat aprovats per 172 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB, Podem, BNG i CC) i 171 en contra (PP, Vox i UPN). Tot plegat, segons Junts, respon a un acord que, entre altres, implica la delegació a la Generalitat de les competències en immigració, la publicació de les balances fiscals i una rebaixa de l'oli al 0%.

És el resultat d'un ple de més de 12 hores en què ha calgut repetir tres votacions fruit del no-vot de Junts i de l'error del vicepresident primer de la Mesa, Gerardo Pisarello, que havien provocat un empat a 171 vots. Les votacions s'han tornat a fer per crida –a petició del PP i de Vox- fet que encara ha allargat més la sessió.

Acord Junts-PSOE

Segons la formació de Puigdemont, l'acord amb el PSOE suposarà la delegació de la gestió de la competència en immigració. Aquesta cessió de la gestió, diu Junts, "anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral per tal que sigui el Govern i el Parlament de Catalunya els qui determinin una política pròpia, adequada a les necessitats i a la realitat del nostre país".

Apuntalar l'amnistia

L'acord també implica la futura modificació d'un punt del decret de mesures per a la justícia que modificava l'article 43 bis de la Llei d'enjudiciament civil. Segons Junts, "amenaçava la viabilitat de la futura llei d'amnistia" i suposa una "catifa vermella" perquè els jutges paralitzin el procés. El Congrés ha aprovat que aquest decret es tramiti com a projecte de llei, i per tant els grups podran presentar esmenes i modificar aquest punt.

Retorn de les empreses

A més, segons Junts, l'acord suposa la reforma de la Llei de societats de Capital per revertir el reial decret que va aprovar el govern de Mariano Rajoy el 2017, amb l'objectiu de "facilitar que les empreses puguin tornar a Catalunya".

També una rebaixa de l'IVA de l'oli al 0% i la multiplicació "per cinc" dels diners previstos per a la digitalització de l'administració de Justícia, que passen d'1,2 milions a 6,2 milions.

Transport públic

A més, segons Junts, l'Estat assumirà "la totalitat del cost sobre els descomptes i les bonificacions del preu del transport públic", que fins ara es repartien en un 30% l'Estat i un 20% les comunitats. I per últim, segons la formació de Míriam Nogueras, l'acord implica un reconeixement dels "drets històrics de Catalunya en matèria de règim local".

Podem fa caure el decret del subsidi de desocupació

Podem ha forçat la caiguda del decret 7/2023 sobre conciliació de la vida familiar i laboral per 167 vots a favor i 176 en contra. La formació d'Ione Belarra sosté que el text amagava una nova retallada. 

Preveia un augment del subsidi de desocupació dels 480 euros actuals a 570 euros els primers sis mesos de l'any i 540 als altres sis mesos del 2024. També establia que els treballadors poden acumular dies de lactància.

Mesures anticrisi, prorrogades

L'abstenció de Junts ha permès aprovar el tercer decret, 8/2023 de mesures anticrisi, ha quedat finalment convalidat amb 172 vots a favor i 171 en contra. El decret manté fins al juny la rebaixa de l'IVA al 0% per a aliments bàsics i fins al 5% per a pasta. També el descompte de la factura de la llum del 65% per a consumidors vulnerables i del 80% per a vulnerables severs.

També prorroga l'augment de la tarifa regulada de gas i situa l'IVA de l'electricitat al 10%. A més, estableix la gratuïtat dels viatges a Rodalies, Mitjana Distància i línies d'autobús estatals i prorroga la bonificació del 30% de la tarifa de bitllets urbans i interurbans.

Pel que fa a les pensions, estableix que les contributives augmenten el mateix que l'IPC, un 3,8%, i estableix que l'Ingrés Mínim Vital (IMV) augmenta un 6,9%. En matèria d'habitatge prorroga la suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables, i també la prohibició de cobrar comissions per l'amortització anticipada de la hipoteca. A més, prorroga els impostos a la banca i a les elèctriques.

Negociacions agòniques

Tot plegat després d'hores de negociacions in extremis i d'un intercanvi d'advertències entre el govern espanyol i Junts. En la defensa del decret de mesures anticrisi, el ministre ha advertit que un 'no' tindria "conseqüències importants" per als ciutadans, perquè implicarà un retorn a les "retallades" i a les polítiques "d'altres èpoques".

Per contra, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha acusat el govern espanyol "d'irresponsable" per haver portat al Congrés decrets sense negociar prèviament amb els socis. "Són a temps de rectificar; facin el decret sense trampes i tindran els vots de Junts", ha assegurat, perquè "alguns han confós dialogar amb negociar i pactar, potser perquè els tenien molt ben acostumats".

Aquest dimarts al vespre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, es van reunir amb els socialistes per provar d'acostar posicions, però aquest dimecres al matí Nogueras ha afirmat que després d'una "negociació intensa" no hi havia hagut cap canvi de posicions i, per tant, els set diputats de Junts continuaven al 'no'.

Poques hores després, mentre el ple ja estava en marxa, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han demanat "altura de mires" a Junts per poder aprovar uns decrets "molt importants" per als ciutadans. Montero ha afirmat que els socialistes negociarien "fins a l'últim minut" els tres decrets, i Bolaños els ha advertit que "ningú entendria politiqueries per perjudicar els ciutadans creient que perjudiquen el govern".

Els contactes han continuat al llarg de tot el matí. També amb altres formacions. Bolaños s'ha deixat fotografiar conversant amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, mentre que Junts evitava intervenir en els debats dels dos primers decrets per no haver de fixar posició fins a l'últim moment. Paral·lelament, s'anaven produint les votacions telemàtiques, que han començat a les 9.30h i han acabat a les 15.30h, tot i que oficialment no s'anuncien fins que acabi el ple.

Des de la tribuna del Congrés, Nogueras ha recordat que l'executiu espanyol "fa setmanes" que té les propostes de Junts sobre la taula. Unes propostes "modestes i raonables", ha dit, que l'executiu espanyol ha obviat. "Respectin les competències i tindran els vots de Junts. Respectin i paguin allò que correspon a Catalunya i tindran els vots de Junts", ha afirmat la cap de files de Junts al Congrés. "Facin la feina ben feta i assumeixin que no tenen una majoria", ha conclòs.