Trump ataca com a «interferència electoral» totes les investigacions en contra seu

Ataca el fiscal i el jutge de Nova York i les seves famílies, i sobretot el fiscal especial que estudia els documents classificats i l’assalt al Capitoli

Trump a l'arribada al tribunal de Nova York

Trump a l'arribada al tribunal de Nova York / Reuters

Idoya Noain

Un dia històric, Donald Trump ha optat pel reciclatge. Només sis hores després d’haver sigut imputat a Nova York amb 34 càrrecs per delictes penals, l’expresident i aspirant republicà per al 2024 ha ofert un discurs a Mar-a-Lago a l’estil d’un míting de campanya, en què ha repassat una llista ja múltiples vegades airejada de queixes i denúncies.

En una intervenció breu per als seus paràmetres, de 25 minuts, Trump ha atacat no només el cas novaiorquès, sinó totes les investigacions en contra seu com a políticament motivades. Ha assegurat que es tracta d’una «interferència electoral». S’ha tornat a centrar exclusivament en ell per retratar-se com a víctima. I ha fet un retrat apocalíptic dels Estats Units.

Del cas novaiorquès per si mateix Trump ha parlat poc, i això que podia haver explotat les debilitats que nombrosos experts legals i observadors, i no només els seus aliats, veuen en la construcció dels càrrecs que ha fet Bragg. I, tot i que Trump ha assenyalat aquesta opinió dominant com havia fet abans en un missatge en xarxes socials i ha assegurat que la seva imputació és «ridícula» i «un insult per al país, i això que el món ja es riu de nosaltres per moltes altres raons», no ha entrat en aquest terreny tot el que podria haver-hi entrat. «El meu únic crim ha sigut defensar sense por la nostra nació dels que tracten de destruir-la», ha dit.

El que sí que ha fet ha sigut renovar els atacs que en xarxes socials fa setmanes que dirigeix contra el fiscal novaiorquès, el demòcrata Alvin Bragg, i contra el jutge que presideix el cas, Juan Merchan. I ho ha fet incloent-hi tant les dones de tots dos com la filla del magistrat. Unes hores abans, Merchan s’havia oposat a la petició de la fiscalia d’imposar a Trump i als seus advocats una ordre per limitar les seves declaracions públiques sobre el cas, tot i que el magistrat també ha advertit dels perills de «cert llenguatge i retòrica» incendiaris.

Trump també ha atacat la fiscal de Geòrgia que dirigeix les indagacions sobre la seva potencial ingerència en les eleccions a l’estat en les presidencials del 2020 i la de Nova York que ha plantejat un cas civil per presumpte frau empresarial contra Trump i els seus fills. Tant la primera, Fanni Willis, com la segona, Letitia James, són com Bragg, demòcrates i negres.

No obstant, l’acarnissament més intens Trump l’ha desplegat amb Jack Smith, el fiscal especial que és al capdavant de dues investigacions federals pel paper que va exercir en l’assalt al Capitoli i pel maneig irregular de documents classificats. L’ha anomenat «llunàtic radical d’esquerres» i «llançador de bombes», i en l’atenció de Trump a aquest últim procés, en què creixen els senyals d’una possible imputació que inclouria càrrecs per obstrucció, es pot llegir clarament la seva preocupació per un cas sobre el qual aquest dimarts ha fet de nou nombroses declaracions falses i acusacions sense base.

Reforçat en la campanya

En una jornada tan assenyalada com la d’aquest dimarts hi havia expectació per escoltar les primeres paraules de Trump. Ara bé, conscients dels hàbits del republicà, les televisions generalistes, i altres mitjans com la ràdio pública, han decidit no emetre-les en directe. I fins i tot CNN, que sí que l’estava retransmetent, ha tallat l’emissió abans que Trump acabés. Perquè el que s’havia anunciat com a «declaracions a la premsa» era, en realitat, un acte electoral. Trump ja és en aquest moment el clar favorit per aconseguir la nominació presidencial republicana, a gran distància d’altres rivals potencials, incloent-hi Ron DeSantis.

En l’acte en una de les sales inundades de daurat de Mar-a-Lago han acompanyat Trump els seus fills Eric i Donald Jr., aliats com Roger Stone i els congressistes ultra Marjorie Taylor Greene i Matt Gaetz, així com diversos centenars de convidats i periodistes. Les que no hi eren són la seva filla Ivanka (tot i que Trump l’ha esmentat en el seu discurs) i la seva dona, Melania Trump, de la qual no ha dit res