Zelenski es fa un bany de masses a Vílnius, però en torna poc satisfet amb l'OTAN

L'Aliança promet a Ucraïna "una invitació" per entrar "quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un acte al centre Vílnius

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un acte al centre Vílnius / ACN

Natàlia Segura (ACN)

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha estat el protagonista de la trobada de l'OTAN celebrada a Vílnius. Hi ha assistit com a convidat i hi ha trobat escalf, com la concentració multitudinària que l'ha aplaudit aquest dimarts a la tarda en un acte al centre de la ciutat, però torna cap a casa sense el 'sí' de l'Aliança Atlàntica perquè el seu país en passi a formar part. L'OTAN s'ha limitat a dir que oferiran la invitació "quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin".

En la cimera de Vílnius, els 31 líders de l'organització ha acordat una declaració conjunta per intentar donar esperança a Zelenski en plena contraofensiva de l'exèrcit ucraïnès contra Rússia. Poc abans del tret de sortida a la cimera de l'OTAN, Zelenski ha alertat en un missatge a les xarxes socials que la proposta inicial que hi havia sobre la taula no estableix "un termini ni per la invitació ni per l'adhesió" del seu país a l'Aliança, tal com reclama des de fa mesos. "Ucraïna mereix respecte", ha demanat.

Poc abans del tret de sortida a la cimera de l'OTAN, Zelenski ha alertat en un missatge a les xarxes socials que la proposta inicial que hi havia sobre la taula no estableix "un termini ni per la invitació ni per l'adhesió" del seu país a l'Aliança, tal com reclama des de fa mesos. "Ucraïna mereix respecte", ha demanat.

Zelenski veu "absurd" que no es concreti una data per a la invitació i adverteix que això deixa "una finestra d'oportunitat" oberta per negociar en el futur "la pertinença d'Ucraïna a l'OTAN" com a part d'unes converses de pau. En canvi, el president dels Estats Units, Joe Biden, veu amb bons ulls el redactat que ha proposat el secretari general de l'organització, Jens Stoltenberg, que no ha volgut avançar-ne els detalls. Sí que ha donat per fet, però, que s'eliminarà un dels passos que Ucraïna hauria de fer per entrar a l'OTAN.