Comença l’alto al foc de quatre dies entre Israel i Hamàs

L’exèrcit israelià avisa que “la guerra no ha acabat” i que la “pausa humanitària és temporal”

Un pare de l'escola Miralletes de Barcelona amb un cartell que reclama l'alto al foc a Gaza.

Un pare de l'escola Miralletes de Barcelona amb un cartell que reclama l'alto al foc a Gaza. / Laura Fíguls

ACN

L’alto al foc de quatre dies entre Israel i Hamàs ja està en marxa. L’aturada de les hostilitats, negociada gràcies a la intermediació de Qatar i pactada a canvi de l’intercanvi d’ostatges i presoners, arriba després de gairebé set setmanes de dur conflicte arran dels atacs del 7 d’octubre. Tot i l’entrada en vigor de l’alto al foc, l’exèrcit d’Israel ha advertit a través d’un vídeo a les xarxes socials que “la pausa humanitària és temporal” i que “la guerra no ha acabat”. Segons el pacte, els primers 13 ostatges de Hamàs -previsiblement dones i nens- haurien ser alliberats a primera hora d’aquesta tarda, mentre que un grup de presoners d’Israel hauria de ser-ho poc després.

En el missatge difós a ‘X’, l’exèrcit d’Israel assegura en àrab als ciutadans de Gaza que està “prohibit” moure’s cap al nord, que descriu com una “perillosa zona de guerra”. 

“Només és possible moure’s del nord de la Franja cap al sud via la carretera Salah al-Din. El moviment de residents del sud cap al nord no està permès i és perillós”, afegeix l’exèrcit hebreu. 

L’aturada en les hostilitats també ha de permetre una intensificació de l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza, on l’ONU i les organitzacions humanitàries adverteixen des de fa setmanes que la situació és desesperada. 

Des del 7 d’octubre, els atacs israelians a la Franja han provocat més de 14.500 morts, molts d’ells menors. Els atemptats contra Israel en van causar 1.200 i més de 200 persones van ser segrestades.