L'esborrany d'acord de la COP28 proposa reduir l'ús de combustibles fòssils però sense abandonar-los

El text obre la porta a continuar fent servir tecnologies contaminants si es desenvolupen tècniques per capturar CO2

L'esborrany d'acord de la COP28 proposa reduir l'ús de combustibles fòssils però sense abandonar-los

L'esborrany d'acord de la COP28 proposa reduir l'ús de combustibles fòssils però sense abandonar-los / ACN

ACN

La presidència de la COP28, liderada pels Emirats Àrabs Units, ha publicat aquest dilluns un primer esborrany de l'acord que s'ha de tancar abans que acabi la cimera aquest dimarts 12 de desembre. El text reconeix la "necessitat" de reduir les emissions de gasos contaminants en l'àmbit global, i tot i que proposa reduir l'ús de combustibles fòssils, no inclou la idea d'abandonar-los. En aquest sentit, obre la porta a continuar fent servir tecnologies contaminants si es desenvolupen noves tècniques capaces de capturar les emissions de diòxid de carboni -uns mecanismes que encara estan per definir- i es limita a dir que cal disminuir el consum i la producció no sostenible "d'una forma justa, ordenada i equitativa".

"Instem a totes les parts a accelerar el desenvolupament de tecnologies de zero i baixes emissions [...] incloent mecanismes de captura de diòxid de carboni i emmagatzematge, així com la producció d'hidrogen de baixes emissions, per impulsar els esforços cap a la substitució de combustibles fòssils", llegeix el document.

El text també es limita a assenyalar la importància d'accelerar la reducció de les emissions que no són únicament diòxid de carboni -com per exemple el metà- fins al 2030 i disminuir les emissions provocades pel transport per carretera.

On sí que hi ha referències explícites a l'eliminació és als subsidis "ineficients" als combustibles fòssils, sobretot aquells que fomenten "un consum desmesurat i no resolen la pobresa energètica o la transició justa". En paral·lel, el text parla d'abandonar "gradualment" la generació d'energia a partir del carbó i l'entrega de permisos per obrir noves plantes.

Per altra banda, la presidència de la COP28 vol que els participants en la cimera es comprometin a triplicar la capacitat de les energies renovables a nivell global d'aquí al 2030 i que es dobli l'eficiència energètica.