Crisi política a França: dimiteix la primera ministra, Élisabeth Borne

L'actual ministre d'Educació, Gabriel Attal, de 34 anys, és el principal candidat a assumir les regnes del Gabinet francès

La fins ara primera ministra francesa, Élisabeth Borne, durant un acte el 5 de gener passat a París

La fins ara primera ministra francesa, Élisabeth Borne, durant un acte el 5 de gener passat a París / EFE / STEPHANIE LECOCQ / POOL

Redacció / EPC

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha presentat aquest dilluns la seva dimissió al president Emmanuel Macron, i ha confirmat els rumors que creixien des de finals de desembre sobre una remodelació de l'Executiu.

Macron ha acceptat la renúncia i ha donat les gràcies a Borne "de tot cor" pel seu treball "exemplar" al "servei de la nació" a través d'un missatge a X, la xarxa social abans coneguda com a Twitter.

Segons l'agència France Presse, la persona millor posicionada per substituir Borne al capdavant del Gabinet és l'actual ministre d'Eduació, Gabriel Attal, de 34 anys.

Durant els seus 20 mesos al capdavant del Govern, la dimitida primera ministra ha impulsat la impopular reforma de les pensions, que va treure al carrer milers de francesos, i la controvertida llei d'immigració, aquesta última amb el suport de l'extrema dreta. A la seva carta de dimissió, Borne, de 62 anys, creu "més necessari que mai seguir amb les reformes".

Equilibri fràgil

L'objectiu de la imminent remodelació del govern francès és tornar a donar impuls al segon quinquennat de Macron, marcat per l'absència de majoria absoluta a l'Assemblea Nacional.

L'elecció del successor de Born serà crucial per intentar mantenir el fràgil equilibri de l'aliança centrista, amb diputats fins i tot de centreesquerra, en un context d'opinió pública cada cop més dretana.

Les eleccions al Parlament Europeu del juny del 2024 serviran de termòmetre sobre la remodelació. El partit Reagrupació Nacional (extrema dreta) de Marine Le Pen lidera els sondejos amb un 27% de vots, seguida pel partit de Macron (19%), segons una enquesta d'Opinionway a mitjans de desembre.