La UE considera Rússia "l'únic responsable" de la mort de Navalni i defensa que la seva "dignitat" perdurarà

Líders polítics fora de la Unió envien el condol a la família en el que consideren "una gran tragèdia"

El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la seva intervenció al ple d'Estrasburg

El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la seva intervenció al ple d'Estrasburg / ACN

ACN

La Unió Europea veu Rússia com "l'únic responsable" de la mort de l'opositor Alexei Navalni, de qui destaquen la seva lluita "a favor de la llibertat i la democràcia". En una piulada a X, el president del Consell de la UE, Charles Michel, ha lamentat que Navalni hagi hagut de fer "el sacrifici definitiu" per defensar els seus ideals i ha assegurat que la lluita en pro de la llibertat "mai acaba". "Envio el meu profund condol a la família i a aquells que lluiten per la democràcia arreu del món en les condicions més fosques", ha afegit. Fora de la Unió, líders polítics com el primer ministre britànic, Rishi Sunak, han lamentat la "gran tragèdia" que suposa la mort de Navalni i han destacat el seu "fort coratge" per defensar la democràcia.

Des de la Unió Europea, la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha escrit a X que "el món ha perdut un lluitador amb un coratge que ressonarà a través de les generacions". "Rússia li ha pres la llibertat i la vida, però no la seva dignitat", ha manifestat, tot recordant que el Parlament va atorgar-li el premi Sajarov l'any 2021 per fer front a la corrupció del Kremlin i els abusos de Moscou contra els drets humans. "La seva lluita per la democràcia continua viva", ha resumit.

En la mateixa línia, el primer ministre belga, Alexander de Croo, ha subratllat que la mort de Navalni posa de manifest la necessitat que té la UE de "continuar donant suport a Ucraïna" i que Rússia "no prevaldrà". "Els nostres pensaments estan amb la família i els amics de Navalni i tots els valents presos polítics russos", ha escrit.