Nit a ple dia: milions de persones experimenten l'eclipsi total de Sol

El fenomen ha enfosquit el cel durant uns quatre minuts en una de les franges dels Estats Units amb més població

Redacció

Més de 30 milions de nord-americans s'han quedat a les fosques durant l'eclipsi solar que ha començat aquest dilluns a Texas per, d'oest a est, anar submergint la geografia americana en la foscor. El fenomen, que ha afectat una franja densament poblada d'Amèrica del Nord, prometia enfosquir durant quatre minuts el cel, fer baixar la temperatura uns quants graus i silenciar els ocells. I entorn seu no hi ha faltat l'eclipsimania, que ha atret uns cinc milions de turistes de tot el món fins a les zones on s'ha pogut contemplar.

De fet, l'eclipsi ha començat a ser visible al llarg d'una trajectòria que s'ha iniciat a Mèxic i que després havia de travessar els Estats Units i el Canadà. Els fans de l'anomenada eclipsimania s'han anat reunint en punts del que s'ha anomenat "el camí de l'eclipsi total", inclosa la ciutat de Fredericksburg, al centre de Texas, on l'eclipsi tingut lloc poc després de 2/4 de 2 del migdia (2/4 de 9 del vespre a Catalunya).

Nova York també és una de les ciutats on s'ha pogut contemplar el fenomen. Fins allà s'hi ha desplaçat Michael Zeiler, veterà 'caçador d'eclipsis' originari de Nou Mèxic que ja ha presenciat fins a 11 fenòmens d'aquest tipus a tot el món. "Els qui vegin per primera vegada un eclipsi total quedaran atònits", assegurava abans que comencés aquest espectacle natural. “Serà una gran experiència de vida”.

Més llarg que el del 2017

Amb una durada de fins a 4 minuts i 28 segons, aquest fenomen és més llarg que l'eclipsi total que va creuar els Estats Units el 2017 i que va durar fins a 2 minuts i 42 segons en els punts on va perdurar més. Segons la NASA, els eclipsis totals poden durar entre 10 segons i aproximadament 7 minuts i mig.

Passen uns 80 minuts des del moment en què la Lluna comença a cobrir el Sol fins al moment que el tapa totalment -aquests 4 minuts i escaig d'enguany-. I després, 80 minuts més per completar el procés a la inversa.

"Et deixa sense respiració"

Entre les ciutats del "camí de l'eclipsi total" hi ha Mazatlan (Mèxic); San Antonio, Austin i Dallas (Texas); Indianàpolis (Indiana); Cleveland (Ohio); Erie (Pennsilvània), així com les Cascades del Niàgara i Mont-real (Quebec).

Aquest ha estat el novè eclipsi total per a Anthony Aveni, autor del llibre 'A l'ombra de la Lluna: La ciència, la màgia i el misteri dels eclipsis solars' i professor emèrit de física i astronomia, sociologia i antropologia de la Universitat Colgate a Hamilton, Nova York. "És una interrupció a l'statu quo de la naturalesa", afirma Aveni. "I és una interrupció que et deixa sense respiració".

Ulleres solars

Els experts han aconsellat als espectadors que utilitzin ulleres solars protectores per evitar danys als ulls en mirar el sol a simple vista. Només quan el sol està completament tapat per la Lluna és quan es pot mirar amb seguretat sense protecció, han recalcat.

Els veterans de l'eclipsi descriuen els 15 minuts previs a la totalitat com un presagi, amb les ombres tornant-se estranyament nítides i la llum del sol adquirint una qualitat inquietant. En els segons previs a la totalitat, pot aparèixer un fenomen anomenat "bandes d'ombra": ombres brillants a terra, com les que es veuen al fons d'una piscina.

"Un anell de diamants"

L'últim fragment de llum solar brillant que queda abans de la totalitat crea un "efecte d'anell de diamants" on apareix un únic punt brillant al llarg de la vora lunar fins i tot quan l'atmosfera del sol deixa un anell de llum al voltant de la lluna.

Aveni afirma que cada eclipsi que ha presenciat ha provocat una sorpresa molt profunda en tothom qui l'ha rodejat. "La gent sovint es posa a plorar i s'abraça a desconeguts", ha explicat.