L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha renovat els plafons informatius de la ruta «Art, pedra i patrimoni», que des de fa sis anys permet resseguir elements escultòrics i patrimonials del municipi. Els panells, que s’havien anat degradant, ja tornen a lluir en bones condicions amb la informació detallada dels elements que formen part de l’itinerari urbà.

Amb l’objectiu de reivindicar la gran varietat de monuments i escultures que té repartits pel municipi i promoure'n el coneixement entre els mateixos santvicentins i també de cara als visitants, l’Ajuntament de Sant Vicenç va estrenar el 2016 un itinerari urbà que ressegueix deu d'aquest elements vinculats amb la història, la cultura o les tradicions del municipi. A més, tenen en comú que s’han construït amb material propi del territori, la coneguda i reconeguda pedra extreta de les pedreres de Sant Vicenç, a partir de la qual s'han fet les escultures. El lligam entre aquesta pedra i el patrimoni local és el fil conductor de la ruta urbana pels principals monuments i edificis del poble.

Són monuments que s’han anat construint al municipi al llarg de dècades (els més antics daten del 1920, la font de la plaça de l’Ajuntament i la figura d’Anselm Clavé), i en la majoria dels casos han estat obra d’arquitectes o escultors locals, com Elisa Arimany, Bernat Pejoan i Antolina Vilaseca; o de picapedrers també locals, com Felip Carmona i Clemente Cañadas. En altres casos, s’hi han vist implicats artistes propers i de rellevància. És el cas de la manresana Neus Serra o el reconegut mestre Josep Maria Subirachs.

Bona part de les escultures han estat promogudes per associacions i col·lectius que han celebrat aniversaris i ho han volgut commemorar esculpint imatges honorífiques, ja sigui a la sardana, a la figura de la mare o a personatges històrics com Anselm Clavé o el President Macià.