Sant Vicenç renova els plafons informatius de la ruta del seu patrimoni escultòric

L’itinerari urbà ressegueix una desena d'elements del municipi construïts amb material propi del territori

Els plafons de la ruta que ressegueix escultures i monuments de Sant Vicenç s'han renovat

Els plafons de la ruta que ressegueix escultures i monuments de Sant Vicenç s'han renovat / Ajuntament de Sant Vicenç

Redacció

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha renovat els plafons informatius de la ruta «Art, pedra i patrimoni», que des de fa sis anys permet resseguir elements escultòrics i patrimonials del municipi. Els panells, que s’havien anat degradant, ja tornen a lluir en bones condicions amb la informació detallada dels elements que formen part de l’itinerari urbà.

Amb l’objectiu de reivindicar la gran varietat de monuments i escultures que té repartits pel municipi i promoure'n el coneixement entre els mateixos santvicentins i també de cara als visitants, l’Ajuntament de Sant Vicenç va estrenar el 2016 un itinerari urbà que ressegueix deu d'aquest elements vinculats amb la història, la cultura o les tradicions del municipi. A més, tenen en comú que s’han construït amb material propi del territori, la coneguda i reconeguda pedra extreta de les pedreres de Sant Vicenç, a partir de la qual s'han fet les escultures. El lligam entre aquesta pedra i el patrimoni local és el fil conductor de la ruta urbana pels principals monuments i edificis del poble.

Són monuments que s’han anat construint al municipi al llarg de dècades (els més antics daten del 1920, la font de la plaça de l’Ajuntament i la figura d’Anselm Clavé), i en la majoria dels casos han estat obra d’arquitectes o escultors locals, com Elisa Arimany, Bernat Pejoan i Antolina Vilaseca; o de picapedrers també locals, com Felip Carmona i Clemente Cañadas. En altres casos, s’hi han vist implicats artistes propers i de rellevància. És el cas de la manresana Neus Serra o el reconegut mestre Josep Maria Subirachs.

Bona part de les escultures han estat promogudes per associacions i col·lectius que han celebrat aniversaris i ho han volgut commemorar esculpint imatges honorífiques, ja sigui a la sardana, a la figura de la mare o a personatges històrics com Anselm Clavé o el President Macià.