Sallent s’oposa al pas d’una línia d’alta tensió provinent d’un parc solar previst a Avinyó

L’Ajuntament diu que ocasionaria perjudicis ambientals i urbanístics i proposa una alternativa per fora del terme

Ple a Sallent amb l'alcalde, Oriol Ribalta, parlant

Ple a Sallent amb l'alcalde, Oriol Ribalta, parlant / ARXIU | OLGA GILI

Jordi Escudé

Jordi Escudé

L’Ajuntament de Sallent s’oposa a l’autorització d’una línia d’alta tensió dins del seu terme municipal que serviria per evacuar l’energia produïda per una planta solar fotovoltaica que la promotora Blue Viking Julia, del grup European Energy, vol construir a Avinyó. El govern d’ERC, que té majoria, sotmetrà a votació del ple d’aquest dimecres al vespre una moció en contra de la nova línia i en proposarà una d’alternativa, més curta i d’un traçat exclusiu pel terme d’Avinyó.

El projecte PS Avinyó, que està en una fase incipient de sol·licitud d’autoritzacions previ a la seva aprovació per part de la Ponència Ambiental de la Generalitat, preveu construir una planta fotovoltaica de 20,52 Mw de potència amb prop de 35.000 panells situats en una superfície de 25,2 hectàrees de terreny no urbanitzable dins del terme d’Avinyó però molt a prop del de Sallent.

La proposta inclou una línia aèria d’alta tensió de 25 kV per evacuar l’energia produïda des d’aquesta planta fins a la subestació ja existent de la Rampinya (SET Sallent), que és propietat d’Endesa. Tindria un traçat de 7,4 quilòmetres, la majoria dels quals discorrerien pel municipi de Sallent, de manera que «pagaríem el cost ambiental sense obtenir cap benefici», apunta l’alcalde, Oriol Ribalta. «De les 102 finques afectades, 8 pertanyen a Avinyó i 94 són dins el terme de Sallent», lamenta. El traçat de la línia previst en el projecte actual travessa el municipi d’est a oest pel nord, des del Torrent de l’Infern, resseguint el riu Cornet fins a l’alçada del barri del Poblenou, creuant la carretera C-16 per sobre dels horts de Sant Antoni fins arribar a la subestació de la Rampinya.

La moció també recull la problemàtica que implicaria aquesta línia dins el terme pel doble impacte que tindria tant a nivell ambiental com urbanístic. I és que, d’una banda, «gairebé el 40 % transcorre per sòl qualificat d’especial protecció d’acord amb el Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals», i de l’altra, la línia «passa molt propera al nucli urbà i urbanitzable», en especial per la zona del Puigbò que, segons consta en la moció, «és un dels pocs àmbits amb possibilitats de creixement perquè no es troba afectat a nivell geològic».

Per tot plegat, el text que es preveu aprovar al ple d’avui (com a mínim amb el vots favorables de la majoria del govern) posa de manifest el posicionament contrari de l’Ajuntament de Sallent a l’autorització de les infraestructures d’evacuació referents a la línia d’alta tensió, i també s’acordarà acompanyar aquesta moció d’al·legacions complementàries contra aquesta mateixa línia per fer-les arribar a la Ponència Ambiental.

Es proposa un nou traçat

Així mateix, la moció recull una sol·licitud de modificació de traçat de la línia per tal que l’evacuació cap a la xarxa elèctrica es realitzi únicament per instal·lacions ubicades dins el terme d’Avinyó. L’alternativa proposada preveu una connexió directa de la nova planta que es preveu construir amb el polígon industrial El Soler d’Avinyó, la qual cosa evitaria el pas de la línia pel terme de Sallent i per les conseqüents zones d’especial protecció. Això garantiria «la preservació del paisatge d’aquest sector» amb un nou traçat que «suposaria un estalvi de 5 quilòmetres de nova línia», tenint en compte que el polígon del Soler «dista tan sols 2,5 quilòmetres del parc solar projectat».