Eloi Hernàndez revalida la presidència al Consell del Bages per fer un govern «municipalista i compromès amb el país i els valors republicans»

El republicà és investit amb el suport d’ERC i Junts, que reediten l'acord que ja tenien, i del conseller d’Ara Pacte Local, enfront del socialista Albert Coberó, que també optava al lideratge

Jordi Escudé

Jordi Escudé

El republicà Eloi Hernàndez ha estat investit aquest divendres a la tarda president comarcal del Bages, en un ple atípic fora de la seu, que està en obres, i que ha reunit entre el públic una àmplia representació de l’àmbit local al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa. Era una investidura anunciada i no hi ha hagut sorpreses. Hernàndez, que competia amb la candidatura del socialista Albert Coberó, ha obtingut un ampli suport de 23 vots, provinents dels 14 consellers del seu grup i els 8 de Junts, amb qui ERC tornarà a compartir govern els propers 4 anys. Des de fora, també hi ha votat a favor l’únic regidor d’Ara Pacte Local, Joan Carles Lluch. Coberó s’ha quedat amb els 6 del PSC, mentre que hi ha hagut 3 vots en blanc i una abstenció.

Els 33 consellers configuren un nou plenari que revalida el pacte del darrer mandat entre ERC i Junts, i que Hernàndez torna a liderar des que a mitja legislatura va agafar el relleu d’Estefania Torrente, ara fa dos anys. Ha promès formar un govern «municipalista i plenament compromès amb el país, la democràcia i els valors republicans», amb un equip «fort, ampli i disposat a treballar per tots els pobles de la comarca i la seva gent, i pel país». En aquest camí que ERC reprèn al costat de Junts, el president comarcal ha dit que treballarà «amb una clara voluntat de mà estesa i diàleg amb la resta de formacions».

En la mateixa direcció s’ha pronunciat la republicana Sílvia Tardà quan ha parlat en nom de tot el grup, i ha lloat Hernàndez pel seu «compromís amb el territori» i com a persona «capaç de fer grans consensos». Tardà ha defensat la continuïtat del pacte amb Junts i diu que és «un exemple de bona entesa i treball en equip». També l’ha posat com a referent per demostrar que «recosir complicitats entre els grans partits és possible i necessari» en referència a les divergències que hi ha entre formacions independentistes a diferents nivells institucionals.

Com a soci dels republicans, Junts també ha defensat la reedició d’un acord «on s’han trobat sinergies», i que configura un govern «fort i disposat a treballar pel Bages, la seva gent i pel país», segons apuntava la portaveu del partit, Lluïsa Tulleuda, amb una expressió molt similar a la que també farien servir els republicans.

Per la seva banda, Joan Carles Lluch, d’Ara Pacte Local, també anunciava abans de les votacions el suport al nou pacte, però des de fora del govern. «Vull donar confiança al pacte, que crec que ha anat molt bé, i pot fer del Bages un referent per Catalunya».

Crítiques a la reedició del pacte

Tanmateix, la reedició del pacte també té retractors entre els grups que integren el plenari. Albert Coberó, del PSC, ha apuntat que el pacte «ja neix amb la voluntat de ser exemple d’unitat independentista» i en aquest sentit «lamentem que s’hagin obviat les necessitats del territori i es persegueixin uns objectius polítics específics que sols han portat crispació». Malgrat tot, «aquest govern podrà comptar amb nosaltres per les millores al territori».

També la CUP, amb dos consellers, ha estat crític amb el pacte, que «apuntala l’immobilisme en matèria de polítiques públiques a la comarca». El partit sosté que «l’actual composició al consell comarcal permetia una configuració d’un govern d’esquerres i sobiranista, amb la suma d’ERC, la CUP i els Comuns», segons apuntava el seu portaveu, Jordi Trapé, i es queixava que per comptes d’això, «ERC ha preferit la comoditat i mantenir les institucions en mans dels que sempre s’han repartit el pastís». Tanmateix, els cupaires també s’han ofert a fer costat al nou govern «si té ganes de treballar de forma conjunta» en una legislatura «constructiva».

El conseller de Confluència (En Comú Guanyem), Josep Joan Roda, també ha ofert mà estesa, si bé ha retret a ERC «no haver intentat explorar amb nosaltres un grup progressista i més d’esquerres»; mentre que l’única representant dels independents Gent fent Poble, de Sant Fruitós, Carme Cruz, s’ha declarat orgullosa que una agrupació d’electors tingui presència al Consell, «on volem aportar el nostre granet de sorra»

Actuacions amb pocs recursos

Quant als reptes del proper mandat, Hernàndez ha dit que el govern tindrà com a objectius principals «la política social i l’atenció a les persones, donar suport i serveis als municipis, la promoció turística, i el desenvolupament econòmic i territorial mediambientalment sostenible». També ha parlat de promoure el comerç, de la defensa dels drets i llibertats, i de «fer un país nou i millor, més lliure, més net i més just». Tot plegat, se centrarà en tres eixos bàsics, com són l’àmbit social i d’atenció a les persones; el desenvolupament territorial i econòmic; i les accions de caràcter intern.

Tot plegat, ha dit Hernàndez, s’haurà d’acompanyar amb un «abordatge de l’infrafinançament» que ha denunciat que pateixen ens com els consells comarcals. «És necessari i urgent que si Catalunya creu en el reequilibri territorial que representen els consells comarcals, els doti dels recursos econòmics que calen per cobrir les necessitats més bàsiques, que ara mateix no es veuen satisfetes», deia el president comarcal, i en aquest sentit feia «un crit d’alerta que ja hem traslladat i traslladarem als responsables del nostre govern».

Subscriu-te per seguir llegint