La sequera deixa el llac de Navarcles mig sec en pocs dies

L’espai fluvial ha quedat gairebé eixut en una setmana

L’ACA ho atribueix a la captació d’aigua dels pous derivats del riu Calders i a l’incompliment del decret de sequera per part d’algunes concessions privades

Aspecte del llac de Navarcles, que està mig buit

Aspecte del llac de Navarcles, que està mig buit / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

El llac de Navarcles presenta aquests dies un aspecte inusual. Està mig buit. La forta sequera que afecta el cabal del riu Calders i en conseqüència el llac, ha provocat la darrera setmana una baixada sobtada de l’aigua, una part de la qual ja s’ha anat recuperant, però que encara manté gairebé mig embassament sec. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) atribueix la baixada del llac a la sequera sumada a un doble factor: la captació d’aigua dels pous del riu Calders, que el deixen sec, i a l’incompliment del decret de sequera per part d’algunes concessions privades.

El Llac de Navarcles és una presa del riu Calders convertida en una àmplia zona verda per passejar-hi, pescar o practicar activitats d’aventura. Actualment, tota l’activitat s’ha hagut d’aturar perquè ha quedat pràcticament eixut a causa de la sequera. Tot i així, segons han explicat fonts de l’ACA, l’espai fluvial ha començat a recuperar aigua perquè des que es va detectar el problema, no se’n capta dels pous derivats d’aquest riu i perquè s’ha detectat que alguna concessionària captava més aigua de la permesa en el decret de sequera i s’ha requerit el seu compliment.

Navarcles té com a fonts d’abastament pous derivats del riu Calders, on l’aigua baixa per gravetat i els alimenta, i del riu Llobregat on s’impulsa per bombejament. En aquest sentit, l’operadora, Aigües de Manresa, ha fet un canvi d’estratègia i ara capta més aigua dels pous del Llobregat que del Calders, de manera que de mica en mica el llac ha anat recuperant una part de l’aigua que li arriba d’aquest riu. A més, l’acció inspectora de l’ACA, que controla les diferents concessions d’aigua del territori, ha detectat alguns incompliments del decret de sequera que obliga a reduir la captació en un 40% i «en algun cas s’ha donat l’alerta que gastaven més aigua de la permesa», assegura, per la qual cosa se’n pot derivar un expedient i una sanció.

Segons el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Navarcles, Ernest Larroya, «amb qüestió d’una setmana el llac es va buidar molt» i divendres estava pràcticament buit. Per aquest motiu, es van mobilitzar tots els agents implicats: l’ACA, Agents Rurals, Aigües de Manresa i l’Associació de Pesca de Navarcles, l’acció dels quals ha permès «salvar els peixos, començar a recuperar l’aigua del llac i mantenir el cabal ecològic riu avall per no perjudicar la fauna que hi ha després de la presa», que eren les prioritats. Ara, el consistori, espera que es pugui anar recuperant l’aigua i tornar a tenir el llac en condicions per poder recuperar l’activitat habitual.