Santpedor enllesteix la reforma de Cal Clarassó, ara només pendent del mobiliari

L’antiga fàbrica obrirà l’any que ve ja transformada en un espai sociocultural

Imatge recent de l'exterior de Cal Clarassó

Imatge recent de l'exterior de Cal Clarassó / JORDI ESCUDÉ

Jordi Escudé

Jordi Escudé

L’Ajuntament de Santpedor ja ha enllestit la segona i última fase de les obres de reforma de l’antiga fàbrica de Cal Clarassó, que esdevindrà un espai sociocultural i intergeneracional al servei d’entitats i pensat per acollir activitats per a tots els públics. L’edifici, de dues plantes, té pendent ara l’equipament i el mobiliari com a últim pas abans de poder obrir. Serà «tan aviat com puguem» al llarg de l’any vinent, diu l’alcalde, Agustí Comas, que no dona cap data concreta.

Les dues fases centrades en l’obra s’han allargat més del previst amb la pandèmia pel mig. Van començar el 2018 amb els treballs de rehabilitació i consolidació de l’antic conjunt fabril, que s’ha transformat tot i mantenint els elements més emblemàtics tenint en compte que és declarat Bé Cultural d’Interès Local. En una primera fase, les obres van servir per restaurar l'estructura exterior, amb les façanes, la coberta , la xemeneia de l’antiga fàbrica, i la urbanització dels carrers Valls i Doctor Antoni Vila, a l’entorn del complex. La segona, que és la que ara s’ha enllestit (tot i que encara està pendent de la darrera certificació), s’ha centrat en l’obra interior, amb l’execució de la distribució d’espais, les instal·lacions i els acabats. Fins ara, tot plegat ha pujat a 1,3 milions d’euros, i ara ja es treballa en els plecs tècnics de cara a poder afrontar la recta final, amb la instal·lació del mobiliari i l’adequació de la cuina. També s’haurà de definir el model de gestió que haurà de tenir el futur equipament.

Un espai polivalent i per als avis

Un cop s’hagi equipat i ja pugui entrar en servei, Cal Clarassó esdevindrà un nou equipament que destinarà part de l’espai a la llar d’avis de Ca l’Arola, però «ha de ser un centre obert al poble», diu Comas, i per això en podran fer ús les entitats i s’habilitarà una gran sala polivalent a la primera planta en què es podran fer exposicions, tallers, xerrades, actuacions i activitats diverses per a la ciutadania en general. A més, s’hi traslladarà l’escola d’adults, hi haurà un espai amb sala d’informàtica, i també un bar restaurant obert a tothom.

Tot plegat s’ubicarà en un recinte de prop de mil metres quadrats i un edifici distribuït en dues plantes situat dins la muralla del segle XIV i al costat del portal de Sant Francesc. Paral·lelament a aquestes obres, fa uns anys ja es va adequar l’antiga capella d’aquest complex, que serveix d’oficina de turisme, al pati de la fàbrica.