El Bages treballa per trobar un model de transport adaptat d'adults que s’ajusti al territori

El Consell farà una diagnosi i un estudi de mercat per analitzar les necessitats de la comarca

Usuaris d’Ampans i les seves famílies durant una protesta davant del Consell, l’any passat

Usuaris d’Ampans i les seves famílies durant una protesta davant del Consell, l’any passat / Arxiu particular

Queralt Casals

Queralt Casals

El Consell Comarcal del Bages treballa per trobar un model de transport adaptat i assistit de persones adultes que s’adeqüi a les característiques del territori i que sigui cofinançat per tots els agents implicats. En aquest sentit, aquest mes d’octubre iniciarà una diagnosi i un estudi de mercat per analitzar les necessitats de la comarca. Mentre es busca una solució definitiva que doni resposta a la demanda, el Consell ha fet per aquest any una aportació econòmica addicional de 34.500 euros per reforçar el finançament del Departament de Drets Socials, que és qui atorga els ajuts per aquest tipus de transport.

El setembre de l’any passat, un grup de famílies de persones adultes amb necessitats especials que són usuàries d’Ampans van alertar que no havien pogut començar el nou curs, en serveis com els tallers o el centre de dia, per manca de transport. La problemàtica venia donada perquè les persones de més de 21 anys amb necessitats especials que necessiten un transport adaptat poden fer ús del sistema de transport escolar, sempre que hi hagi places vacants i, com que a les seves rutes no n’hi havia, es van quedar sense aquest servei. Aquest curs una trentena de famílies continuen afectades per aquesta manca de transport.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal ha promogut un diàleg entre els ajuntaments, Ampans i les famílies de les persones usuàries del transport per trobar solucions a la manca de finançament del transport adaptat i assistit de persones amb discapacitat i també de persones grans dependents. En aquest sentit, l’ens comarcal ha informat que aquest mes d’octubre es començarà una diagnosi i un estudi de mercat, que comptarà amb el suport de la Diputació de Barcelona, per recollir informació i dades que permetin analitzar les necessitats de la comarca i definir-ne el model més adequat.

A l’espera de tenir aquest model definit, la conselleria de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada ha reforçat el finançament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya amb una aportació addicional de 34.500 euros aquest any. En paral·lel, el Consell també ha aprovat la modificació de les bases de la convocatòria d’ajuts per aquest tipus de transport per facilitar la gestió als ajuntaments del territori.

La consellera de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Lluïsa Tulleuda, explica que són conscients que l’aportació addicional «és insuficient» i que «no es pot continuar amb aquesta incertesa perquè és un neguit per tothom, sobretot per a les famílies». Per aquest motiu, assegura que aquest «és un dels grans reptes que tenim aquest any» i, per això, «s’ha començat a treballar d’una manera intensa per intentar que, de cara al curs escolar vinent, puguem tenir un model determinat», que s’adapti a les necessitats de la comarca i respongui a la realitat del territori.

Per tal de trobar el model més adequat, segons Tulleuda, «és bàsic saber on som i què és el que necessitem perquè la nostra comarca és molt extensa, amb una població molt elevada i dispersa i s’ha de buscar la manera de com encaixar les línies de transport». A banda d’aquesta diagnosi, que es farà a través de la Diputació de Barcelona, i que ha de donar lloc a un model de transport adaptat i assistit comarcal de referència per a les persones adultes, també es treballa perquè totes les parts s’impliquin pel que fa al finançament. La voluntat és establir un model mancomunat, cofinançat i cogestionat amb la participació de totes les administracions competents, les entitats del sector i les famílies, com s’ha fet a la comarca de l’Anoia.