Defensors dels drets dels animals

La nova llei de protecció d’animals exigirà una assegurança per tots els gossos

Els drets dels animals també han de ser defensats

Els drets dels animals també han de ser defensats / FREEPIK

Redacció

Catalunya té una legislació molt avançada en la defensa i protecció dels animals. Pensem que fins l'any 2003 encara era possible el sacrifici de tots els gossos i els gats abandonats per manca de responsabilitat de llurs propietaris. 

La Llei 22/2003, de protecció dels animals, va ser capdavantera en el nostre entorn. D'aleshores ençà, la sensibilitat dels ciutadans respecte la protecció dels animals ha anat en augment.

Aquest passat mes de setembre va entrar en vigor la llei estatal de benestar animal. Amb aquesta nova llei es castigarà a qui deixi sense supervisió a un animal de companyia durant més de tres dies seguits, un termini que en el cas concret dels gossos no podrà superar les 24 hores. 

També queda prohibida la venda i exhibició en aparadors de gossos, gats i fures. La resta d'animals de companyia, com conills, aus o peixos, per exemple, podran seguir venent-se en botigues d'animals de companyia com passava fins ara. 

Quan es desenvolupi la llei amb el seu corresponent reglament, però ara encara no, serà obligatori que tots els propietaris de gossos disposin d'una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers, i no només aquells casos en que es tinguin gossos de raça perillosa, com era norma fins ara. 

També està previst que en un futur sigui obligatori que els nous propietaris de gossos realitzin un curs formatiu amb l'objectiu de facilitar una correcta tinença responsable de l'animal. 

Els Col·legis de l'Advocacia de Catalunya, i també el de Manresa des de fa molts anys, tenen Comissions de Protecció i Defensa dels Animals que recorden a tots els operadors jurídics (jutges, lletrats de l'administració de justícia, cossos policials, professionals de l'advocacia...) que s'han de tenir unes mínimes previsions quan es practiquen detencions de persones que custodien animals de companyia i aquests poden quedar oblidats, o acorden desnonaments i descobreixen que l'ocupant de l'immoble ha abandonat gossos o gats en l'immoble. 

Una ciutat com la nostra té mitjans adequats i suficients per acollir animals perduts o abandonats. L'actual ordenança municipal preveu que els animals de companyia abandonats o perduts seran recollits pels serveis municipals seguint uns protocols. En els casos de gats, existeixen colònies consistents en agrupacions controlades d'aquests animals, degudament esterilitzats, en espais públics. 

Treballem tots plegats amb l'objectiu compartit d'assolir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals, garantir una tinença responsable i la màxima reducció de les pèrdues i els abandonaments d'animals, fets que encara sacsegen les notícies de tant en tant i que, a la vegada, suposa preservar la salut, la tranquil·litat i la seguretat de les persones, tant dels que són propietaris de qualsevol animal de companyia, com dels qui no, pero hi conviuen.