Sant Salvador aprova una pujada de l'IBI i l'aigua, però abaixa la plusvàlua i manté la taxa d'escombraries

El 2024 encara es mantindrà, per última vegada, la bonificació del 50% a 5 anys per la instal·lació de plaques solars

L'alcaldessa de Sant Salvador, Anna Llobet

L'alcaldessa de Sant Salvador, Anna Llobet / ARXIU/JUNTS PER SANT SALVADOR

Redacció

Les famílies de Sant Salvador de Guardiola pagaran més per l'IBI i per l'aigua l'any que ve, però veuran reduïdes les plusvàlues i es mantindrà el rebut de les escombraries. Són els trets més destacats de les ordenances fiscals per al 2024 que ha aprovat l'Ajuntament amb els vots de Junts, que governa amb majoria, i del PSC, però sense el suport de SUMEM.

La principal novetat és la pujada de l’IBI, que passa d'un coeficient del 0,64 al 0,66, la qual cosa es tradueix en un augment d’un 3% en el rebut anual, que equivalen a "uns 30 euros de mitjana per rebut” segons l’equip de govern. Una mesura que Junts justifica per “la congelació de l’impost els darrers anys i que és hora de corregir per la pèrdua progressiva d’ingressos que comprometen l’equilibri financer de l’Ajuntament i la prestació de serveis”. Per facilitar el pagament, es fraccionarà la domiciliació bancària en 4 terminis en comptes dels 3 actuals, i s’aplicarà un 2% de reducció als contribuents que domiciliïn aquest rebut.

També augmentarà la taxa per la prestació d’aigua, en 7 euros per abonat i per trimestre degut a l’augment dels costos fixes, com ara l’energia. L'executiu sosté que “el decret de sequera ens avisa que la situació no serà fàcil aquest any si no milloren les circumstàncies i no plou”, i en aquest sentit, l’alcaldessa, Anna Llobet, va agrair en el ple de les ordenances l’esforç d’estalvi d’aigua per part de la ciutadania, que ha quedat palès un cop vistes les estadístiques de consum del municipi.

Un altre canvi substancial, i en aquest cas en sentit contrari, és la rebaixa de la plusvàlua municipal, també de l’ordre del 3%, que afecta les transaccions de compravenda d’immobles, mentre que la taxa de recollida de residus es congela per a l’any 2024 “tot i que tenim el mateix problema que la resta de municipis, que majoritàriament aplicaran increments importants” en aquest capítol, sosté Llobet. L’equip de govern ho justifica al·legant que “l’any vinent estarem en ple procés de canvi de model de gestió de residus i encara no tenim els números exactes del futur cost del servei”.

Així mateix, per al 2024 encara es mantindrà la bonificació del 50% a 5 anys per la instal·lació de plaques solars, però l’equip de govern ja avança que aquesta promoció de les energies verdes que ha durat 10 anys ja arribarà a la seva fi el 2025.

Altres modificacions són la introducció de bonificacions per famílies monoparentals a l’Escola Bressol, el canvi de criteri econòmic a l’hora de llogar el camp de futbol, la rebaixa en la taxa per l’ocupació de la via pública amb grues mòbils i l’augment del preu per dia en cas de rodatge cinematogràfic.