Sallent preveu tenir enllestida l'esperada residència l’estiu del 2025

El conseller de Drets Socials ha participat en la posada de la primera pedra de l'equipament, que costarà 8,5 milions d’euros

La nova infraestructura podrà acollir 90 residents i 30 usuaris al centre de dia i permetrà doblar la capacitat de l'actual

Queralt Casals

Queralt Casals

Finalment, Sallent ha posat avui la primera pedra de la nova residència i centre de dia per a la gent gran. D’aquesta manera, el municipi comença a fer realitat un dels projectes més debatuts i esperats i que suposarà la inversió més gran de la història recent de la població, amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, i un dels projectes més importants que s'han impulsat a la comarca en els darrers anys. El nou equipament, que tindrà capacitat per acollir 90 persones a la residència i 30 al centre de dia, es preveu que estigui enllestit l’estiu del 2025. Avui s’ha fet l’acte simbòlic per posar la primera pedra de les obres, que ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano.

Sallent ha simbolitzat avui el pas definitiu per tenir l’esperada nova residència de gent gran amb la posada de la primera pedra. Durant l’acte, que ha tingut la presència de nombrosos usuaris de l’actual residència, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha afirmat que «avui comencem una nova casa per viure-hi» i ha recordat que és «um projecte que ha durat dècades per ser una realitat i ha sigut molt complicat arribar a bon port». Ha dit, també, que per fer la residència s’ha hagut de «renunciar a molts projectes i hem arraconat idees perquè és la inversió més gran de la història recent del municipi feta per l’ajuntament».

Per la seva banda, Campuzano ha reconegut «la voluntat política i el compromís de l’Ajuntament per fer aquesta aposta» fent-se càrrec del finançament i ha afegit que s'ha de fer «una residència del segle XXI orientada en la vida en comunitat, que s’assembli el més possible a viure a casa, en un context en el qual les residències no poden esdevenir hospitals sinó la casa on viuen les persones». Segons Campuzano, «el país afronta un repte enorme, que és el de l’envelliment de la nostra societat, i les inversions en gent gran seran cada cop més grans».

L’alcalde de Sallent, el conseller de Drets Socials, la regidora de la Residència i la directora del centre han dut a terme la col·locació de la primera pedra a l'interior de la qual, com s'acostuma a fer en aquestes ocasions, s’hi han guardat diferents elements relacionats amb l'inici del projecte. En aquest cas, hi havia reproduccions de plànols del projecte, material gràfic, portades de diaris, arxius radiofònics de Ràdio Sallent i un clauer i una fotografia dels usuaris i usuàries de la residència

La construcció de la nova residència, que tindrà capacitat per acollir 90 persones residents i 30 usuaris i usuàries pel centre de dia, respon a la necessitat de millorar i ampliar el servei que ja ofereix l’actual Residència i Centre de dia Sant Bernat, amb una capacitat de 45 places de residència assistida i 8 d’acolliment. El futur edifici, situat als terrenys de l’antiga Fàbrica Vella, a la llera est del riu Llobregat, constarà de quatre plantes, amb un espai exterior propi, i una de soterrada: tres acolliran les habitacions destinades als usuaris i usuàries, i a la planta baixa s’hi ubicarà el centre de dia i la zona per al personal laboral. El director de l’obra i redactor del projecte, Carlos Godoy, n’ha destacat «l’entorn privilegiat que gaudeix d’un emplaçament ben comunicat, assolellat, amb història, molt cèntric, davant del riu i amb unes vistes excepcionals».

Un espai propi per a cada resident

L’edifici està pensat per poder personalitzar les habitacions dels usuaris respectant gustos i preferències. Cada planta disposarà de 13 habitacions dobles i 4 d’individuals i totes s’han plantejat per tal de poder-les individualitzar i independitzar, per crear un espai propi per a cada resident. A les zones comunes de cada planta hi ha espais destinats al lleure, al descans i a menjador. A més, cada planta disposa d’una zona de terrassa exterior.

El projecte de la nova residència ha procurat integrar a l’edifici tots els elements que s’han mantingut de l’antiga Fàbrica Vella després de realitzar el seu enderroc. L’equipament, que es trobarà al centre del municipi, estarà directament comunicat a una gran plaça central pública situada al costat del parc fluvial del riu Llobregat, en contacte amb la natura i amb vistes directes a la zona fluvial, i que compartirà amb la nova sala polivalent de Cal Carrera.

L’inici dels treballs, que es preveu que s’enllesteixin l’estiu del 2025, posa punt final al llarg periple de més d’una dècada per fer realitat la residència i centre de gent gran de Sallent. Després dels problemes d’inundabilitat que van obligar a refer el projecte i ressituar el futur equipament uns metres més lluny del riu, el procés de licitació va ser una nova cursa d’obstacles i, després dos intents fallits per adjudicar els treballs, finalment el maig passat es va poder aprovar l’adjudicació a la UTE entre Cots i Claret i Certis que han permès començar les obres.

La construcció de l’esperada residència suposa una de les inversions més grans de la història de l’Ajuntament de Sallent amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, que es finançaran amb 2,9 milions provinents de vendes de patrimoni, 1,7 del fons Next Generation i els 3,9 restants a través de l’estalvi i deute del consistori.