Súria aprova un increment del 5% de l’IBI i del 15% de la taxa de deixalles

El PSC ho argumenta com un augment «moderat» després d’un mandat de «congelació fiscal» i per mantenir serveis «en un context d'augment de preus»

Súria preveu implantar l'any que ve el sistema de contenidors amb accés restringit, com ja fan altres pobles

Súria preveu implantar l'any que ve el sistema de contenidors amb accés restringit, com ja fan altres pobles / ARXIU/L.S.

David Bricollé

David Bricollé

L’Ajuntament de Súria ha donat llum verd a un increment de cara a l’any que ve d’alguns dels principals impostos i taxes, els més representatius dels quals es veuran reflectits en l’IBI i en la tarifa pel servei de recollida i gestió de les deixalles. Uns augments que el govern municipal del PSC qualifica de «moderats», i defensa que es produeixen «després d’una llarga etapa de congelació fiscal que es va mantenir durant tot el mandat anterior» i que fonamenta que «es deuen a la necessitat de prevenir desequilibris pressupostaris i assegurar el manteniment i la millora dels serveis municipals en l’actual entorn d’augments generalitzats de preus». Aquestes noves ordenances a l’alça s’han aprovat en el darrer ple municipal de l’Ajuntament amb els 7 vots favorables de l’executiu socialista (que té majoria absoluta), 5 abstencions (ERC, Fem Poble i Junts per Súria) i 1 vot en contra del GIIS, formació que durant la major part del passat mandat va formar part del govern amb el PSC.

És el cas de l’Impost sobre béns immobles (IBI), el coeficient que s’aplicarà per al càlcul del rebut i que decideix el consistori passarà del 0,774 aplicat des del 2018 fins ara, al 0,814 en les tres categories d’aquest impost (béns urbans, rústics i de característiques especials). De fet, es recupera el nivell existent l’any 2017. Suposa un increment dels rebuts de prop del 5%. En aquest impost es manté la bonificació per a instal·lacions fotovoltaiques i se’n crea una de nova per a instal·lacions tèrmiques. D’altra banda, s’introdueix un nou coeficient del 0,895, exclusiu per a usos industrials d’empreses amb un valor cadastral mínim de 500.000 euros.

En el cas de la taxa de recollida de residus, l’augment que s’aplica de cara a l’any que ve és del 15%, ja que fins ara els habitatges familiars ubicats dins del nucli urbà pagaven 112,31 euros l’any, i aquesta passa a ser de 129,16 euros el 2024. El consistori argumenta que amb la tarifa vigent fins ara no cobreixen en la seva totalitat els costos del servei. En el cas dels habitatges familiars ubicats fora del nucli urbà, la taxa se situarà en 64,58 euros. De fet, Súria funciona encara amb el sistema de recollida convencional i la intenció del consistori és implantar l’any que ve un dels nous models, en aquest cas el basat en els contenidors amb accés restringit, com el que ja apliquen altres municipis de la comarca com Sallent o Balsareny. Aquesta és la intenció de l’executiu socialista, que es va desmarcar del model del porta a porta que s’havia posat sobre la taula anys enrere per governs anteriors.

Pel que fa a l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica (IVTM), es preveuen bonificacions del 70% per a vehicles amb zero emissions, i del 40% per a vehicles amb l’etiqueta ambiental ECO. En canvi, s’eliminen les bonificacions per a vehicles de més de vint-i-cinc anys, a excepció dels que estan reconeguts com a històrics.

En l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) s’introdueix una bonificació del 90% en les llicències d’obres per l’eliminació de fibrociment o fibra d’amiant. Mentre que en el d’activitats econòmiques (IAE) la principal novetat és la introducció d’una nova categorització de carrers per aplicar aquest impost, que afecta exclusivament les empreses amb una facturació superior a 1 milió d’euros.

A més, s’aprova una nova ordenança per l’ús dels punts municipals de recàrrega de vehicles elèctrics. A més de crear aquesta nova ordenança, l’Ajuntament oferirà una targeta d’identificació a les persones usuàries, que donarà dret a l’obtenció de bonificacions.

El govern del PSC argumenta que l’objectiu de l’àrea municipal d’Economia i Hisenda ha estat que «aquests increments no suposin un perjudici important per a les economies familiars ni per a l’activitat del teixit empresarial de la vila. També s’ha intentat incorporar les propostes dels diferents grups municipals en les converses prèvies mantingudes».

Subscriu-te per seguir llegint