El ramal del Cardener del nou col·lector espera el vistiplau al canvi del projecte

L'ACA té a punt la modificació per incloure la portada d'aigua de la depuradora de Manresa per l'activitat d'ICL a Súria

Treballs del nou col·lector de salmorres entre Sant Vicenç i Castellbell

Treballs del nou col·lector de salmorres entre Sant Vicenç i Castellbell / ARXIU/D.B.

David Bricollé

David Bricollé

L’Agència Catalana de l’Aigua té a punt d’aprovació el projecte que preveu la construcció de la canonada que ha de permetre fer arribar una part de l’aigua regenerada de la depuradora de Manresa fins a les instal·lacions d’Iberpotash a Súria, cabal que s’utilitzarà per a l’activitat de la companyia, tant per a la producció de sal vacuum a partir del material dipositat al runam, com per a la dissolució i evacuació d’una part d’aquest material a través del col·lector de salmorres fins al mar. L’aprovació d’aquesta infraestructura, que es va incloure amb posterioritat a la redacció del projecte del nou col·lector, és clau perquè es pugui tirar endavant la nova canonada d’evacuació, ja que s’ha previst que la construcció hi vagi lligada i que es faci en paral·lel. De fet, el que s’ha hagut de fer és una modificació del projecte del col·lector en aquest tram per incloure-hi la canalització que ha d’impulsar l’aigua des de l’estació depuradora de Manresa fins a Súria, que es va acabar de redactar el mes de maig i que ara, passat l’estiu, ha estat un mes en exposició pública durant el qual s’han pogut presentar al·legacions i, un cop resoltes, pròximament se’n podrà fer l’aprovació. El desembre del 2019 el Govern de la Generalitat va aprovar la declaració d’interès general per a aquesta infraestructura. Mentrestant, la construcció del nou col·lector ja està en marxa entre Castelgalí i Abrera

En paral·lel, el departament ha començat a cursar el procés d’expropiació de terrenys afectats per aquest pas, que inclou més de 350 parcel·les repartides entre 8 termes municipals (Callús, Cardona, Castellgalí, Fonollosa, Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages i Súria). La futura conducció d’aigua tindrà una longitud de prop de 20 quilòmetres.

El 2020 es va conèixer la intenció de l'empresa ICL de poder disposar d’aigua de depuradores per als seus tractaments de la sal, després de tramitar la petició d'una concessió anual de 6,86 hectòmetres cúbics d'aigua regenerada de l’estació de Manresa, que en aquest cas utilitzaria per a la seva activitat industrial a Súria, tant per als processos de producció com per als d'evacuació de residus salins cap al mar a través del futur nou col·lector de salmorra.

En aquest cas concret, l'estació depuradora d'aigües residuals de la capital del Bages aporta al riu una mitjana anual al voltant dels 8,5 hm3 d'aigua que han passat pel procés de tractament i que; per tant, s'afegeixen al cabal global de la conca fluvial Cardener-Llobregat.

D’altra banda, i tal com va explicar Regió7 l’agost passat, ICL Iberpotash també ha sol·licitat l’aprofitament de part de l’aigua de la depuradora de Sallent, per al tractament igualment de la sal que contenen els runams que hi ha en aquest municipi derivada de l’activitat minera, i per a la dissolució d’una part i la seva evacuació a través del futur nou col·lector de salmorres.

El juliol, la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central va donar llum verd definitiu al projecte en sòl no urbanitzable «per a la instal·lació de sistema de tractament terciari, bombament final i impulsió per a l’aprofitament de l’efluent de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Sallent-Artés per al tractament de la sal». Segons van especificar fonts d’Urbanisme, aquest pas suposa permetre la instal·lació d’una canonada d’impulsió de l’aigua fins a la planta industrial d’Iberpotash a Sallent, «per tal d’aportar aigua urbana depurada» provinent d’aquesta instal·lació, «d’acord amb el Pla Director Urbanístic (PDU) de l’activitat minera del Bages. Alhora, les mateixes fonts han recordat que aquesta aprovació està subjecta, abans no pugui entrar la instal·lació en funcionament, al fet que la companyia hagi obtingut la corresponent concessió de l’Agència Catalana de l’Aigua.

L'ACA ha destacat en diverses ocasions que es vetllarà perquè els nivells de la conca siguin els adients, que s'emprendran mesures compensatòries i que, en situacions excepcionals, es preveu que es pugui interrompre temporalment aquesta concessió.

Subscriu-te per seguir llegint