La Generalitat habilitarà un punt de control de la situació del Cardener a Castellgalí

Es recuperarà una estació que actualment està inoperativa amb una inversió de 902.000 euros amb fons europeus

Antic aforament de Castellgalí que es remodelarà

Antic aforament de Castellgalí que es remodelarà / ACA

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació els contractes per habilitar dos nous punts de control de cabals en dos rius, concretament un dels quals al Cardener, a l'altura de Castellgalí. L’altre és al riu Brugent a l'altura d'Amer (la Selva). Aquestes dues actuacions, que suposen una inversió superior als 1,4 milions d’euros, seran finançades amb fons europeus Next Generation.

Per a l'estació d'aforament del Cardener a Castellgalí, que té un cost superior als 902.000 euros, els treballs consistiran en la remodelació del punt de control que ja hi ha en aquest tram, però que està inoperatiu. El que es farà és incorporar-hi un connector fluvial i una estació per a la mesura de la qualitat de l’aigua. L’estació actual es troba aigua amunt de la confluència amb la riera de Cornet, a l’altura del Club de Golf la Roqueta. Just aigua avall de l’estació actual, al marge dret, hi trobem el retorn del canal de la central hidroelèctrica de la Presa. Aquest indret es caracteritza per ser una zona més aviat planera, amb marges extensos i sense massa desnivell, amb la qual cosa l’extensió de la zona inundable pren amplades considerables.

Abans de la remodelació del punt de control es farà una desbrossada de la zona i, posteriorment, es replantarà amb vegetació i arbres autòctons. Aquesta nova infraestructura de mesura permetrà conèixer el cabal i la qualitat de l’aigua del riu Cardener just abans de la confluència amb el riu Llobregat.

Actualment, l'ACA disposa d'una xarxa de control automàtica, amb prop de 190 punts a tot Catalunya, en embassaments, aforaments en rius i canals, estacions de qualitat i piezòmetres per a controlar l'estat dels recursos hídrics.

Aquesta xarxa es divideix en 80 aforaments en rius, 12 en embassaments, 31 en canals de derivació, 12 en estacions automàtiques de control de la qualitat i 54 piezòmetres automàtics.

Per dur a terme la mesura directa i puntual de cabals en rius i canals, l’ACA disposa de tècnics aforadors i mitjans materials (equips d’aforament) per realitzar mesures de control de cabals. Aquestes mesures es realitzen en tots els escenaris hidrològics (sequera, normalitat i episodis d’avinguda) amb diferents objectius com poden ser control de cabals ambientals o, a l’altre extrem, cabals d’avinguda, verificació i calibratge de les corbes de cabals (relació alçada-cabal) de les estacions d’aforament, control de les derivacions dels aprofitaments d’aigües superficials, realització d’estudis tècnics o científics, entre d'altres.