La CUP Catalunya Central reclama la revocació del permís a ICL per usar aigua de la depuradora de Manresa

La formació diu que la concessió de l'ACA a la multinacional és insostenible en el context de sequera, i impulsarà mocions en contra en ajuntaments i al Consell Comarcal

Membres de la CUP Catalunya Central amb el diputat Dani Cornellà, al centre, aquest dimarts

Membres de la CUP Catalunya Central amb el diputat Dani Cornellà, al centre, aquest dimarts / JORDI ESCUDÉ

Jordi Escudé

La CUP Catalunya Central reclama a l'ACA que revoqui la concessió d'aigua de la depuradora de Manresa per a l'activitat de l'empresa ICL que va aprovar el 2021, i que, un cop construïda la canonada fins a Súria, permetrà a la multinacional utilitzar per a finalitats industrials més del 80 % de l'aigua tractada a l'estació de Manresa. La formació ha denunciat la vigència d'aquest permís "en plena emergència climàtica" en una compareixença aquest dimarts a la tarda a càrrec del diputat al Parlament Dani Cornellà, i del regidor de la CUP a Manresa i conseller comarcal del Bages, Jordi Trapé, acompanyats d'altres membres del partit a la comarca.

D'aquesta manera, la CUP Catalunya Central s'afegeix a les protestes que dies enrere ja van formular en aquest mateix sentit altres formacions i institucions del territori, com els Comuns o Unió de Pagesos. La CUP ha plantejat una moció demanant aquesta revocació, que sotmetrà a votació en els plens municipals de la comarca on té representació i al del Consell Comarcal del Bages. Aquest dimarts la proposta es votava a Santpedor, i la setmana que ve es farà en altres municipis com Manresa. El 25 de març es portarà al ple comarcal.

Falta aigua a la pagesia

La CUP lamenta el fet "que ICL ocupi el sisè lloc entre les empreses industrials que poden extreure més aigua de Catalunya", segons denunciava Trapé, i acusa la Generalitat de "prioritzar l'aigua per a ICL en lloc de posar-la al centre de la població i de la pagesia". La concessió permetrà a la multinacional disposar de 6,86 hectòmetres cúbics anuals de l'aigua regenerada que surt de l'estació depuradora de Manresa, una quantitat que la formació considera insostenible en un context de canvi climàtic "que no millorarà". Ho deia el diputat Dani Cornellà, crític "amb un model econòmic com l'actual, que prioritza el creixement a qualsevol cost i que no entén l'aigua com un bé comú. Alguns en consumeixen molta per fer negoci, mentre altres pateixen restriccions molt severes".

Un canvi de model

En aquest sentit, la formació cupaire reclama un canvi de model en la gestió de l'aigua que impedeixi concessions com la d'ICL, i que passa "per una reducció dels nostres consums i per decidir democràticament sobre aquesta gestió", apuntava Cornellà. És partidari d'emprendre mesures tècniques com la construcció de dessalinitzadores, però, en canvi, "cal que tota l'aigua dels rius es quedi a les seves conques", en oposició a possibles transvasaments.

Per la seva banda, Trapé apuntava a les "dades alarmants de salinitat" que diu que presenta el riu Cardener o la ribera del Coaner. A més "la concessió portarà un assecament d'aquests rius perquè, un cop utilitzada, aquesta aigua anirà directament al mar".