La Mare de Déu de Joncadella farà tres dies de ruta per una quinzena de pobles del Bages

El recorregut per celebrar els 75 anys de l’entronització de la verge s’inicia dissabte i culminarà el dilluns de Pasqua amb el tradicional aplec

La imatge de la Mare de Déu de Joncadella, a punt per sortir

La imatge de la Mare de Déu de Joncadella, a punt per sortir / Amics de Joncadella

Queralt Casals

Queralt Casals

El Santuari de Santa Maria de Joncadella, a Sant Joan de Vilatorrada, es troba immers en la celebració de l’any marià, en motiu dels 75 anys de l’entronització de l’actual imatge de la Mare de Déu, patrona del Pla de Bages. La commemoració viurà el seu punt culminant durant el tradicional aplec del dilluns Pasqua, que tindrà lloc l’1 d’abril, amb una jornada festiva on destacarà l’arribada de la verge al santuari en processó. Abans, però, durant els tres pròxims dissabtes la imatge recorrerà una quinzena de municipis de la comarca tal com va fer fa tres quarts de segle.

Durant els tres dissabtes vinents, la Mare de Déu de Joncadella tornarà a visitar els pobles del Pla de Bages per on va passar l’any 1949 abans d’arribar al santuari per la seva entronització. La ruta, que s’inclou en els actes de l’any marià organitzats al llarg d’aquest 2024, la portarà per una vintena de parròquies de la comarca, on farà una breu estada perquè qui ho desitgi pugui visitar la imatge.

Recorregut de la Mare de Déu de Joncadella per Santpedor el 1949

Recorregut de la Mare de Déu de Joncadella per Santpedor el 1949 / Arxiu/Amcis de Joncadella

El president dels Amics de Joncadella, Josep Maria Coll, explica que la verge «anirà a tots els pobles per on va passar fa 75 anys» en una furgoneta i acompanyada d’una petita caravana de cotxes. Segons Coll, «s’intentarà que sigui un acte que tingui la participació de cada poble o parròquia», i en algunes poblacions es comptarà amb l’actuació de corals.

El recorregut s’inicia dissabte

La ruta de la verge començarà aquest dissabte vinent, a les 9 del matí, a Sant Salvador de Guardiola i acabarà a les 8 del vespre a Callús, després de passar durant tota la jornada per Salelles, la parròquia de la Mare de Déu del Roser del Xup, Sant Joan de Vilatorrada, Fonollosa, Fals, Sant Martí de Torroella, Súria i Sant Mateu. La comitiva reprendrà el recorregut el dissabte 23 de març, amb inici a les 9 del matí a Santpedor i final a Sant Fruitós de Bages a 2/4 de 8 del vespre. Entremig, viatjarà a Castellnou de Bages, Balsareny, Sallent, Cabrianes, Artés i Navarcles.

Arribada al santuari en processó

Per últim, el dissabte 30 de març la comitiva es desplaçarà a Castellgalí a les 10 del matí i, tot seguit, es dirigirà a la ciutat de Manresa per fer parada a les parròquies de Crist Rei, la Mare de Déu del Carme i la Seu, on passarà el Diumenge de Pasqua. El dilluns, a les 10 del matí, sortirà de la Seu, on serà acomiadada de la ciutat amb una ballada de sardanes, i es dirigirà cap a Joncadella per celebrar l’aplec. El darrer tram del camí, es farà una processó a peu fins al santuari on serà rebuda amb un repic de campanes. Tot seguit, es farà l’entronització de la Mare de Déu al seu santuari.

L’aplec, que ja haurà començat al matí amb un esmorzar i una cantada de caramelles, continuarà amb l’ofici presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova, un concert de la Coral Romança i l’actuació de l’Esbart La Verbena de Sant Joan de Vilatorrada. Els actes acabaran a la tarda amb una pregària mariana i sardanes.

La imatge visitarà Lledoners

La celebració de l’any marià, que es va obrir coincidint amb la Missa del Gall, el 24 de desembre passat, s’allargarà fins a final d’any. Entre altres actes, hi ha previst que la Mare de Déu de Joncadella visiti en processó la presó de Lledoners, el pròxim mes de maig.