Sant Fruitós recorda Lluís Espinal en el 44è aniversari del seu assassinat

Una delegació municipal encapçalada per l’alcalde ha dipositat un ram de flors al monument que recorda el sacerdot i activista

Acte de record d'aquest dijous al monument a Lluís Espinal

Acte de record d'aquest dijous al monument a Lluís Espinal / JAUME GRANDIA

Jaume Grandia

Amb un acte presidit per l’alcalde, Joan Carles Batanés, acompanyat d’Humberto Mancilla, director del Centre de Gestió Cultural Pakañawi de Sucre (Bolívia), juntament amb representants dels quatre grups municipals presents a l’Ajuntament, Sant Fruitós de Bages ha fet aquest dijous a primera hora del matí un acte de record al sacerdot, periodista i activista Lluís Espinal, fill del poble. Acte que ha tingut lloc justament el dia que es compleix el 44è aniversari del seu assassinat a Bolívia, i en l’espai on hi ha el monument, amb una escultura amb la seva imatge i sota una olivera, que en recorda i n’honora la seva figura. Allà, Batanés i Mancilla, en representació de tots els presents i del poble de Sant Fruitós, i hi han dipositat un ram de flors per homenatjar Espinal.

L'alcalde, Joan Carles Batanés, dipositant el ram de flors

L'alcalde, Joan Carles Batanés, dipositant el ram de flors / JAUME GRANDIA

Lluís Espinal va néixer a Sant Fruitós de Bages l'any 1932, fill d'una família fortament cristiana. Era el més petit d'una casa de vuit germans que, després del seu part, van quedar sense mare. I el desig, que havia deixat clar abans de morir, era que com més fills es fessin religiosos, millor. Espinal de seguida va tenir clar aquest camí i va entrar a la Cova de Sant Ignasi de Manresa. Va marxar a Bolívia el 1968, a l'edat de 36 anys, i una de les experiències més importants que va viure va ser l'adhesió a una vaga de fam, l'any 1977. Va durar una vintena de dies i va servir perquè es concedís l'amnistia a un grup de dones mineres. Amb actes com aquest i amb la seva presència constant als mitjans va passar a ser cada cop més conegut.

Lluís Espinal va ser assassinat el març del 1980 a La Paz (Bolívia)

Lluís Espinal va ser assassinat el març del 1980 a La Paz (Bolívia) / ARXIU

Va ser el periodisme i el treball als mitjans el que el va popularitzar i el que, alhora, li va generar enemics. La seva participació va destacar a Radio Fides, als diaris Presencia i Última Hora i fins i tot va produir uns quants curtmetratges.

La incomoditat que generava el seu esperit crític va desembocar en el seu assassinat el 21 de març del 1980. Va ser una nit, quan tornava del cinema de veure una pel·lícula titulada "Los desalmados" per fer-ne la crítica. El van fer pujar a un jeep i se'l van endur a un lloc apartat on el van cosir a trets. El seu cos el van deixar abandonat entre deixalles a quatre quilòmetres de La Paz.

El 2005, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, l'Ajuntament de Sant Fruitós va nomenar Lluís Espinal Fill Predilecte del poble, i poques setmanes més tard (el 3 d'abril d'aquell any) es va inaugurar un monòlit a la plaça que té el seu nom amb una escultura de bronze del seu rostre, i davant del qual aquest dijous s’ha fet l’ofrena.