Lledoners treu de la cuina els interns que compleixen condemna per homicidi

Els sindicats veuen amb bons ulls la decisió de la direcció del centre i critiquen la «inacció» de Justícia

Protesta dels funcionaris a la presó de Lledoners, la setmana passada

Protesta dels funcionaris a la presó de Lledoners, la setmana passada / ARXIU/MIREIA ARSO

Agències/Laura Serrat

La presó de Lledoners ha decidit apartar de la cuina els presos amb condemnes per homicidi i reubicar-los en altres espais productius de la presó. Es tracta d'una decisió presa per la direcció del centre que els sindicats veuen amb bons ulls després de l'assassinat de la cuinera a la presó de Mas d'Enric el 13 de març. A la presó de Ponent, a Lleida, també s'ha aplicat la mateixa mesura que al centre bagenc.

Els sindicats veuen amb bons ulls una mesura que consideren que era del tot necessària després de la mort de la cuinera a Mas d'Enric i critiquen la "inacció" del Departament de Justícia. "Era evident que després de l'assassinat calia revisar la col·locació d'interns en llocs amb estris perillosos com la cuina", destaca el portaveu de CCOO a Lledoners, Òscar Besa, que valora que la direcció del centre "hagi mogut fitxa davant la manca de decisió del Departament".

Fonts del Departament de Justícia Drets i Memòria expliquen que s'ha apartat dos presos de Lledoners condemnats per delictes contra la vida, si bé asseguren que, en el cas del centre bagenc, se'ls ha apartat de la cuina "per motius regimentals". En el cas del centre de Ponent, la mesura s'ha pres sobre cinc presos arran de l'assassinat del dimecres 13 de març d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric.

Dijous de la setmana passada, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, va explicar en la seva compareixença al Parlament que es revisarien els criteris que els presos han de complir per treballar a la cuina, que fins ara no tenien en compte el tipus de delicte comès sinó el comportament del pres. Fonts del departament destaquen que aquests canvis van "en la línia de la revisió" de la normativa que va anunciar Ubasart.

"Moviments naturals" per seguretat

La Conselleria considera que es tracta de "moviments naturals en el context actual", en el qual afirma la prioritat és reforçar la seguretat dels presos i dels treballadors.

"Si cap director i la junta de tractament han considerat que preventivament cal canviar de destinació alguns interns, no hi ha problema", afegeix el departament.