La victòria del Baxi Manresa a la pista de l'Unicaja (89-91), que va significar la seva classificació per a la final a quatre de la Lliga de Campions de Bilbao, serà recordada pel tir a mitja distància de Thomasson a un segon per al final. El duel va ser molt igualat i, si fem un cop d'ull a les estadístiques generals, veurem que no hi ha pràcticament diferències entre les prestacions de tots dos equips.

En aquest context, cal anar als detalls. I segurament n'hi va haver uns quants que van acabar decantant la balança i que resumim en cinc.

El lideratge de Thomasson

El jugador d'Ohio ja ha demostrat diverses vegades durant aquesta temporada que no li tremola el pols. Tothom recorda que un triple seu va donar la victòria al Baxi a la pista del Barça a la pròrroga (95-96) en un duel en què no havia anotat cap punt fins aleshores. Thomasson ha estat decisiu molts cops, l'últim en el partit de lliga de dissabte passat contra el Joventut (95-91), en què també va prendre la responsabilitat dels tirs decisius i va anotar quatre llançaments lliures cabdals.

A Màlaga, quan Pedro Martínez va demanar temps mort a falta de 16 segons per a l'última jugada, aquesta va ser la conversa, revelada per Sylvain Francisco i ratificada pel mateix entrenador

Així, el tècnic va demanar qui volia la pilota i tant Thomasson, com Francisco van dir que ells. El francès havia fet una segona meitat esplèndida, però va admetre els galons de l'escorta perquè "tu ets més gran que jo". Thomasson té 28 anys i Francisco, 24. Finalment, el jugador de Dayton va buscar un tir habitual en ell, a mitja distància, dels que darrerament no s'estilen en el bàsquet modern, en què es considera que per tirar des de cinc o sis metres millor anar a tirar de tres, que dona més resultat. Va entrar i va classificar el Baxi. Pedro Martínez va ratificar la conversa.

Francisco com a revulsiu

El base francès ja ha actuat moltes vegades com a revulsiu des de la banqueta, sobretot en la segona part. Tothom recorda la seva exhibició al Palau Blaugrana, en què va provocar una pròrroga amb un tir desequilibrat, els 28 punts a Burgos o la segona meitat a Andorra, amb 24 punts i 5 de 9 en triples per remuntar 16 punts de dèficit. A Màlaga va tornar a fer el mateix, mantenint l'equip durant algunes fases en què els companys no anotaven, amb tirs de difícil execució.

En el tram final, el seu tir per al 89-89, amb Abromaitis davant, just després que un triple de Mooney hagués posat l'amenaçador 89-86, va ser determinant perquè l'Unicaja errés en l'atac posterior i es posés tot de cara per a la jugada final de Thomasson.

Francisco es llança a terra en plena lluita amb Jaime Fernández FIBA Europe

El triple de Dani Pérez

Pedro Martínez va dir després del partit que el més sorprenent va ser que el Baxi hagués tornat al partit després que l'Unicaja l'hagués remuntat i s'hagués posat vuit punts a dalt en el marcador. El 77-69, després d'un parcial de 14-0, semblava que impulsava el conjunt malagueny, amb el suport dels seus aficionats, cap a forçar el tercer partit. Aleshores, quan encara faltaven 6 minuts i 12 segons per al final, va arribar una jugada que va poder passar desapercebuda però que va ser essencial.

Dani Pérez, marcant Brizuela durant el partit FIBA Europe

Dani Pérez, que a la primera part ja havia anotat un triple afortunat que havia picat al cèrcol abans d'entrar, va llançar un tir que tampoc no estava gaire ben seleccionat des del frontal de l'atac. Semblava massa llarg i l'esfèrica va picar al suport entre el cèrcol i el tauler, però no va sortir escopida sinó que va caure a plom dins de la cistella. Un xurro, un cop de sort, que va fer passar la diferència de 8 punts a 5 i que, sobretot, va tornar a fer creure al Baxi que podia remuntar.

Els rebots ofensius de Valtonen

Elias Valtonen, el jove jugador finlandès fitxat a l'estiu del Tübingen, un conjunt de la segona categoria alemanya, està completant una gran temporada, tot i que en les darreres setmanes sembla que ha estat superat en el rendiment per l'altre tres de la plantilla, Juampi Vaulet. De fet, l'argentí és qui sol sortir ara en els cincs inicials. A Màlaga, Valtonen tampoc no va tenir un partit gaire fàcil, tot i que va estar encertat en un triple alliberat que va llançar. El seu paper fonamental, però, va arribar en els últims minuts.

Valtonen, abraçat amb Dani Pérez al final del partit FIBA Europe

Durant el partit va capturar dos rebots ofensius, però el més important va ser a 1.11 per al final, amb 86-83 i després d'un triple fallat per Thomasson. Va treure la pilota cap a fora i va possibilitar el llançament de tres de Maye que va empatar el partit. Abans, a 6.48, havia anat a una altra captura ofensiva i havia donat un cop al cap de Carlos Suárez de manera involuntària. L'ala-.pivot dels malaguenys estava aconseguint aturar Moneke a la segona meitat i la seva sortida de la pista, amb 74-69 a favor, va ser difícil de gestionar per al conjunt d'Ibon Navarro.

Moneke sempre hi és

A part dels moments claus de la part final del partit, una ombra va lliscar durant tot l'enfrontament i és la que va fer de baròmetre per al joc del Baxi. Chima Moneke va acabar un altre partit amb unes xifres excepcionals, amb 24 punts i amb una primera part esplèndida, en la qual en va anotar 17.

Chima Moneke, en la lluita per un rebot amb Rubén Guerrero FIBA EUROPE

Així, els dos primers quarts del nigerià, a nivell d'anotació, intensitat i fins i tot tir exterior, van ser esplèndids, la qual cosa explica que el Baxi es pogués escapar per damunt dels deu punts. La defensa que li va aplicar Carlos Suárez a la represa, i també alguna esbroncada de l'afició local per algun gest, va semblar que el treien del partit, però la seva sola presència al final, ni que no fos decisiu, sempre intimida el rival. Els focus es giren cap a Thomasson, però sense Moneke gairebé res no seria possible.

Bonus track: els tirs lliures

Podem afegir una sisena clau important en aquesta llista. Tot i que no van ser particularment decisius en el partit de dimarts, l'encert en els tirs lliures és necessari en partits com aquest. L'Unicaja va fer 12 de 17 i el Baxi, 15 de 18. Dos punts regalats, dos punts en el resultat final. A més, el 83% dels manresans és una xifra prou bona.

Bako intentant un tir lliure en presència dels seus companys en el primer partit de la sèrie FIBA Europe

En aquest sentit, destaca el 8 de 9 de dos pivots, en principi dues tipologies de jugadors que no solen estar encertats en els tirs lliures. Bako va fer 4 de 4 i Moneke, 4 de 5 a Màlaga. És important perquè són dos elements del Baxi que solen rebre moltes faltes. El belga, que es troba en ple procés de posar-se de nou en forma després de la lesió a la mà esquerra, a més, va provocar la lluita que va donar la pilota decisiva al Baxi, per l'alternança de la fletxa que, en competicions FIBA, evita el salt entre dos.