Hi havia una vegada, a les mines de Cercs, un antic treballador que, sense que ningú no ho sabés, es va quedar a viure a l'interior de les galeries. Aquell home gran esperava els nous visitants i els acompanyava als racons de la munta-nya de Sant Corneli per explicar-los les vivències més personals durant els seus anys durs de treball sota terra.

En aquest escenari de faula, un grup de 28 persones vingudes de les comarques centrals i l'àrea metropolitana van viure ahir diumenge la primera sessió de les visites teatralitzades al Museu de les Mines de Cercs. La visita, d'uns tres quarts d'hora de durada, va permetre als visitants compaginar la informació històrica i tècnica que ofereix el recorregut museïtzat amb el relat humà d'una persona que hi va treballar. A la cita hi van acudir moltes famílies amb nens, els quals van gaudir més que ningú de les explicacions de l'actor Salvador Puigmartí apareixent i amagant-se pels racons de les galeries. L'actor va exposar curiositats que van deixar sorpresos els visitants, com ara el fet de portar un ocell a les mines perquè detectés abans que els mateixos miners el perillós gas grisú, causa de moltes morts a la professió. També va repassar la relació estreta amb els companys i la vida com a miner.

Des del Museu de les Mines van fer una valoració molt satisfactòria de l'experiència i van avançar que ja tenen reserves fetes per a les dues representacions que queden en aquest programa de visites teatralitzades, que es faran els pròxims diumenges d'aquest mes de març. En nom del museu, Francesc Zanuy va argumentar que «ha estat una experiència molt positiva; a més, sent el primer dia, creiem que ha tingut una molt bona acollida, ara esperem que arribin els pròxims caps de setmana per tornar-les a celebrar». La satisfacció per l'acollida de les visites teatralitzades ha empès els responsables de l'equipament cultural a valorar la possibilitat d'allargar el programa més enllà de les dues previstes inicialment. En els pròxims dies el museu anunciarà la decisió definitiva. Zanuy ha argumentat que bona part dels assistents a la visita teatralizada eren persones que ja estaven passant el cap de setmana a la comarca i que, principalment, responien al visitant tipus de l'equipament; és a dir, un públic familiar provinent de Barcelona o el Barcelonès. Del Berguedà hi havia dos visitants. El museu vol atreure més visitants amb aquesta història de llegenda... «Fa temps es coneix la presència d'un personatge misteriós i entranyable que viu al Museu de les Mines de Cercs. Si aneu amb molt de silenci i esteu de sort, el podreu veure amagat en algun raconet... perfectament en sintonia amb els elements de l'exposició. Si el trobeu, no dubteu de despertar-lo, està desitjant conèixer noves persones amb les quals poder compartir les seves...»