El santuari de Queralt viu un declivi de visites des que el restaurant va tancar ‘sine die’

La situació es deu a la pandèmia però també a l'episodi de bloqueig de l'hostatgeria pel cas Inberga Tur

Un grup d'amics de visita al santuari de Queralt aquest dissabte al matí.

Un grup d'amics de visita al santuari de Queralt aquest dissabte al matí. / Pilar Màrquez

Pilar Màrquez

Pilar Màrquez

El santuari de Queralt viu un declivi de visites amb el bar restaurant tancat 'sine die' des de fa un any i mig. La situació es deu a la pandèmia però també a l'inacabable episodi de bloqueig de l'hostatgeria pel cas Inberga Tur, en concurs de creditors i inoperativitat des de l'any 2012. L'última sentència que s'ha conegut, del 20 de desembre, ordena retornar els béns d'Inberga Tur a l'Ajuntament però el litigi no està tancat.

L'empresari berguedà Pep Graus, que gestiona les concessions d'Inberga Tur de forma subrogada, explica que fa anys que es veu obligat a operar en una situació d'incertesa. De fet, va assabentar-se de la darrera sentència judicial per la premsa.

Amb aquest panorama, tot i que l'hotel Berga Park continua en funcionament, el bar restaurant de Queralt ha acabat tancant portes. El tancament va coincidir en el temps amb la tornada a posada en marxa del sector hoteler després de la Covid, un moment econòmicament delicat pel gremi. "El vaig deixar empipat de posar diners de la meva butxaca", admet Graus.

El guardià de Queralt, Albert Pujol, ressalta que després de la Covid van començar a tornar els autocars que acostumaven a fer parada a Queralt. "Però com que no hi ha un lloc on fer el vermut o dinar, moltes companyies de bus van deixar de venir", apunta. Això ha fet que el nombre de visitants de Queralt, que va caure en picat degut a la pandèmia, ja no s'hagi acabat de refer.

"Queralt és una parada que interessa fer a les companyies de bus perquè és maco i no es paga res per entrar al santuari i passejar per l'entorn, per això crec que si fessin dinars, moltes d'aquestes rutes per la zona es quedarien aquí", opina Pujol.

L'ascensor inclinat també va estar tancat entre l'estiu de 2021 i agost de 2022 per temes tècnics. Al setembre, l'Ajuntament va signar un acord amb la parròquia per gestionar-lo. Des de llavors el consistori en continua assumint el manteniment, però és Albert Pujol qui s'encarrega d'obrir-lo i tancar-lo, aprofitant que també atén la botiga de records del santuari, en mans del bisbat. A la botiga s'hi poden comprar souvenirs del santuari de Queralt i també s'hi venen begudes i algun snack.

A Queralt tampoc hi ha missa cada diumenge, sinó un cop al mes, d'ençà que va morir mossèn Ramon Barniol, l'últim capellà custodi del santuari de Queralt, l'any 2021. Els mossèns de la parròquia de Berga s'alternen els dies per pujar a oferir missa l'últim diumenge de cada mes. Des de la parròquia també es fan mans i mànigues perquè algú obri i tanqui el santuari cada dia per tal que sempre es pugui visitar.

Tot i la caiguda de visitants, Queralt continua sent un lloc que els berguedans trien per casar-se ja que normalment l'àpat ja s'anava a fer a un altre lloc. "De cara a la primavera començarà a animar-se el tema casaments", destaca Pujol.

Així mateix, és un entorn ideal per fer-hi esport. Aquest dissabte al matí, Regió7 ha pogut comprovar in situ que la majoria de persones que pugen a Queralt són esportistes de la zona que hi corren o van en bicicleta, encara que també hi havia berguedans que hi passejaven en família i alguna persona de fora de la comarca que visitava el santuari per primera vegada i s'estranyava que el bar - restaurant estigués tancat.

L'Ajuntament de Berga va atorgar l'actual concessió de l'hotel i també de les instal·lacions de Queralt el 17 juliol de l'any 2002 a un grup d'una vintena d'empresaris, la societat Inberga Tur.

El grup empresarial no van aconseguir convertir l'hostatgeria de Queralt en hotel, ni reformar el restaurant i modernitzar aquestes instal·lacions com volia. L'hotel tampoc va acabar de funcionar. El 2012 van presentar un concurs de creditors voluntari, i van subrogar les concessions a Pep Graus. El litigi amb l'Ajuntament per incompliment de contracte es manté obert des de 2009.

L'hotel Berga Park funciona però ho fa pendent del litigi d'Inberga Tur

L'hotel Berga Park funciona però ho fa també pendent del litigi entre Inberga Tur i l'Ajuntament de Berga. L'empresari Pep Graus explica que malgrat la situació d'incertesa l'hotel està obert amb un 50% d'ocupació mitjana els caps de setmana i al restaurant s'hi fan esmorzars. "No podem comprometre'ns a llarg termini amb casaments o altres esdeveniments perquè no sabem què passarà, però el dia a dia de l'hotel continua com sempre", comenta. L'hotel té clientela, sobretot després del tancament del Ciutat de Berga el 2019, que n'era la competència directa.

Entre setmana, l'hotel Berga Park allotja persones que pugen a treballar al Berguedà. Segons Graus, "cobrim els costos i anem aguantant". Inberga Tur va obrir l'hotel el 2003 i va tancar-lo posteriorment el Nadal de 2008, al·legant "raons tècniques i econòmiques". Més tard, l'hotel ha funcionat amb Pep Graus com a gestor, però qualsevol potencial s'ha hagut de mantenir en stand by pel conflicte judicial que s'arrossega des de 2009.