Tres de les quatre empreses nàutiques a la Llosa i la Baells no poden treballar

Les empreses reivindiquen ajudes al sector per una situació que acaba afectant, també, el turisme local

Aspecte del pantà de la Baells, on només una de les dues empreses ha obert temporada | QUERALT GILIBETS

Aspecte del pantà de la Baells, on només una de les dues empreses ha obert temporada | QUERALT GILIBETS / Queralt Gilibets

Queralt Gilibets

Per a les empreses de lloguer de canoes, caiacs i activitats nàutiques als embassaments, ara començava la temporada. Però, malauradament, per a la gran majoria no serà així. La falta d’aigua als pantans ha provocat l’anul·lació de moltes de les activitats previstes i la queixa d’aquestes empreses: moltes tancaran amb pèrdues econòmiques per les inversions ja fetes tot i prendre mesures per retallar despeses sense ajuts de l’administració. Tres de les quatre empreses nàutiques a la Llosa i la Baells no podran començar la temporada.

És el cas de les empreses del pantà de la Llosa del Cavall: «Tenim una orografia del terreny que no ens permet posar embarcació amb aquests nivells tan baixos» (no s’arriba al 25 % de la capacitat) i «no hi podem accedir». Artur Beyora, de l’empresa Kayak K1, ha hagut d’anul·lar tota l’activitat prevista per a aquest mes d’abril, igual que l’altra empresa, Relleus, que tampoc començarà la temporada.

A la Baells només una empresa ha pogut començar la temporada, Indòmit, en canvi el Berguedà Nàutic, que habitualment no comença la temporada fins a finals de maig, no obrirà fins al juny. Fonsi Ferrer, encarregat i propietari de Berguedà Nàutic, està buscant solucions per poder afrontar aquesta manca d’aigua: «Tenim l’embassament molt avall i ens perjudica a l’hora de portar la gent fins a l’embarcament». Per aquest motiu estan treballant per arreglar un camí i disposar de vehicles per transportar la gent, una idea que ja es va portar a terme l’estiu passat.

Les pèrdues econòmiques afecten no només les empreses nàutiques, sinó tot el sector turístic dels pobles del voltant. Així mateix, les empreses s’han vist obligades a retallar personal. És el cas de Fonsi Ferrer: «Normalment a l’estiu érem unes cinc persones treballant, i aquest any serem tres, i com a màxim buscarem un suport per als caps de setmana». Altres empreses del sector, explicava, han decidit tancar i traslladar la seva activitat al mar.

Artur Beyora esperava grups d’escoles d’entre 30 a 60 alumnes durant aquest mes d’abril, i s’ha vist obligat a anul·lar-ho. Una situació que «no només ens afecta a nosaltres, també afecta tots els restaurants, cases de colònies...». El mateix problema passa a Cercs, on, segons Jesús Calderer, l’alcalde, «totes aquestes activitats que es duen a terme a l’embassament aporten recursos al poble que, ara, no hi seran o seran molt menors».

A banda de la sequera, les empreses consultades es queixen que la manca d’aigua també es deu a la mala gestió de les administracions i les hidroelèctriques i això els afecta de manera directa en les seves activitats. Tanmateix, les administracions no han ofert cap ajuda a aquestes empreses. Per això s’han agrupat i han format una associació que representi les empreses d’aquest sector.

Aquesta associació depèn de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT). A través d’aquí les empreses busquen una intenció de reconeixement com a entitat.

Daniel Brasé, secretari general de la FIHRT, creu que hi ha mala comunicació per part de les administracions, i que «no es parla amb el territori». D’altra banda, també reclama que «si amb la pandèmia hi va haver compensacions o ajuts en el sector, ara també caldrien. La gent d’aquestes empreses han sortit de la pandèmia i van ofegats d’ICOS i préstecs, i cada any han de pagar les taxes per poder treure els caiacs a l’aigua».

Subscriu-te per seguir llegint