Berga promou activitats per fomentar la mobilitat saludable, a peu o en bicicleta

La primera edició de la campanya BergActiva es fa del 18 al 23 de setembre

El 54% dels desplaçaments de menys de 5 minuts a Berga es fan en cotxe

Presentació de BergActiva, amb els promotors de la campanya

Presentació de BergActiva, amb els promotors de la campanya / Anna Costa

Berga programa una setmana d'activitats per fomentar la mobilitat sostenible, amb desplaçaments a peu o en bicicleta per la ciutat. La primera edició de la campanya BergActiva arrenca aquest dilluns i està impulsada per Berga Comercial i l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Centre Esportiu Municipal El Tossalet, el Centre Esportiu i d’Estètica Corporal (CEEC), i Velo Berga.

La presidenta de Berga Comercial, Jordina Serrano, ha explicat que l'objectiu és "conscienciar dels beneficis que té la mobilitat sostenible" i de la importància d'aparcar el cotxe a casa per moure'ns per la ciutat, tenint en compte que "les dades de desplaçaments en cotxe que caminant faríem amb cinc minuts són alarmants". Les xifres apunten que el 54% dels desplaçaments de menys de 5 minuts a Berga es fan en cotxe.

Les activitats de BergActiva es faran al llarg d'aquesta setmana, fins dissabte 23 de setembre. Serviran per conscienciar dels beneficis de caminar més i d'agafar la bicicleta. Segons Jordina Serrano, "tindrien un impacte en la salut dels ciutadans, també en el comerç perquè passes per davant de les botigues, i en el medi ambient".

Activitats i incentius

La programació inclou conferències, tallers i activitats esportives, que es poden consultar aquí. En destaca una rua de zumba per tot Berga que es farà divendres, dia 22, de les 18.30 h a les 20.30 h.

A més, també hi ha plafons i fulletons informatius distribuïts a la ciutat i els establiments comercials que contenen informació sobre diferents aspectes relacionats amb la salut i la mobilitat sostenible.

La campanya es completa amb el sorteig de vals de compra a les botigues associades a Berga Comercial, per un valor total de 500 euros i una bicicleta Specialized valorada en 675 euros. Podran optar als sortejos les persones que participin en un concurs de Reels que es donarà a conèixer a través de les xarxes socials de Berga Comercial i/o que responguin a una enquesta sobre mobilitat sostenible mitjançant un codi QR inclòs en els fulletons informatius de la campanya. "Aquesta campanya no implica ni comprar productes ni introduir paperetes a cap urna, simplement responent l'enquesta ja s'entrarà al sorteig", ha explicat Jordina Serrano, i ha assenyalat que l'enquesta permetrà "aportar dades actualitzades per saber com és la mobilitat actual de Berga i cap on hem d'anar".

Els beneficis de moure's

El director del Tossalet, Albert Navarrete, i del CEEC, Mario Erra, han destacat que la iniciativa pretén fer arribar a la població el missatge que "tenir una vida activa és molt important". I "no només fent exercici a les instal·lacions esportives sinó també en els desplaçaments diaris per la ciutat", ha afegit Albert Navarrete.

En aquestsentit, les recomanacions i indicacions de què suposa aparcar el cotxe i caminar o anar en bici per Berga són diverses:

  • Un adult necessita un mínim de 150 minuts setmanals d’activitat física moderada per estar per sobre del llindar de sedentarisme. Un infant, 60 minuts al dia d’activitat física de moderada a intensa. Incorporar, en tots dos casos, activitats que enforteixin músculs i ossos afegeix beneficis addicionals per a la salut.
  • El sedentarisme està associat directament a l’increment de problemes de salut física i mental, i a l’empitjorament de la qualitat de vida.
  • L’activitat física és fer esport i és molt necessari, però també és fer una vida activa: desplaçar-nos a peu o en bici, pujar escales...
  • Moure's en bicicleta en segons quins desplaçaments permet tenir una vida activa, en alguns estalviar-se minuts i també diners i contaminació.
  • Desplaçar-se a peu permet sumar algunes passes de les 10.000 necessàries cada dia per millorar la salut física, mental i social.
  • 10.000 passes diàries disminueixen un 35% el risc de malaltia cardiovascular, un 20% el de càncer i un 50% el de demència.

Per promocionar l'activitat física més enllà de la mobilitat, aquesta setmana el Tossalet i el CEEC conviden a gaudir d'una entrada gratuïta "per pedalar 15 minuts. Així potenciem que la gent es mogui i faci salut", ha remarcat Mario Erra.

La regidora de Comerç de l'Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba (ERC), ha fet una crida a participar de la campanya, ja que "la mobilitat aporta benestar i evita riscos de salut". Ha recordat que l'equip de govern fa temps que treballa amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, i que aquest dimecres a Berga es presentarà un resum complet del què s'ha fet en aquest temps. A la Fira de Santa Tecla, el cap de setmana que ve, tamé hi haurà un espai per conèixer els avantatges d'un pla de mobilitat sostenible.

dfsf

dfsf / Arxiu