ENTREVISTA | Josep Venturós Pastor formatger de Formatgeria Cuirols de la Nou de Berguedà

Josep Venturós, de Formatgeria Cuirols de la Nou de Berguedà: «Reivindiquem més suport i aposta ferma pels pastors formatgers»

Josep Venturós a la parada de formatges | OSCAR BAYONA

Josep Venturós a la parada de formatges | OSCAR BAYONA / anna costa. berga

El formatge de pastor té un lloc a la Fira de Santa Tecla de Berga des del 2021. L’objectiu és promocionar uns formatges artesans amb trets diferencials, ja que s’elaboren amb llet dels propis ramats, que pasturen un mínim de quatre hores al dia. «Això fa que la qualitat sigui molt bona», explica Josep Venturós, propietari de Formatges Cuirols, de la Nou de Berguedà, i president de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans.

Han tingut representació a la fira amb cinc formatgeries de pastor. Quina valoració en fa?

Aquest any, tot i que hi ha hagut molta gent i s’ha venut, no hem tingut la visibilitat que voldríem. Ens sap greu que l’Ajuntament de Berga no hagi apostat més pels formatges de pastor en una fira ramadera com és la de Santa Tecla. Hem passat a segon pla i això ha fet que només fóssim cinc pastors formatgers.

Reivindiquen més suport?

Sí, més suport i aposta ferma. Si s’hi aposta, hi haurà més pastors formatgers d’arreu dels Països Catalans que vindran a Santa Tecla, una fira que pot ser un molt bon espai per a la promoció dels nostres productes. La resta de paradistes de formatges, que eren quatre aquest cap de setmana, poden fer parada a la fira multisectorial del maig.

Vostès són ramaders i elaboren els seus formatges. La gent valora el formatge de pastor?

Hi ha molt camí per recórrer, ja que encara hi ha molta gent que no sap què és el formatge de pastor. Seguirem fent pedagogia en aquest sentit. I per això també demanem a les administracions que ens ajudin, ser a una fira ramadera és ideal per a nosaltres.