L’escassetat de bolets fa pujar el preu del rovelló del Berguedà un 50%

Les paradistes del mercat de Cal Rosal mantenen l'esperança de remuntar la temporada si la setmana que ve plou i baixen les temperatures

La temporada de bolets al Berguedà va començar nefasta i de moment, continua sent dolenta. No ha plogut, ha fet calor, i, per tant, no n'han sortit. Els bolets costen tant de trobar que a les parades de Cal Rosal n'hi ha menys que altres anys i més cars. A la parada de la Francisca i a la de la Lluïsa venen els rovellons a uns 30 euros al quilo, 10 euros més que l'any passat, un 50% més cars.

A part de rovellons, també tenen ceps i rossinyols, però la quantitat és molt menor que altres anys en aquestes dates, tal com ha explicat a Regió7 Carla Martínez, neta de la Francisca, que fa 40 anys que té parada a Cal Rosal i assegura que és un any atípic: "La meva iaia no recorda que s'hagués collit tan poc bolet al Berguedà en aquestes dates, però fa molta calor i no hi ha bolets".

Si no hi ha bolets, hi ha menys boletaires i menys interès per endinsar-se als boscos a buscar-ne. I les vendes, també se'n ressenten. Així ho han constatat les dues paradistes que venen bolets: "Les vendes, fins ara, són més fluixes que altres anys", ha apuntat Lluïsa Vilalta.

Aquest Pont del Pilar molts turistes han optat per la destinació de muntanya, a comarques com el Berguedà i la Cerdanya, però l'interès pel bolet ha quedat més diluït. No se'n fan i no hi ha fal·lera boletaire, "però qui en vulgui menjar a Cal Rosal en trobarà cada dia, pocs o molts", ha remarcat Lluïsa Vilalta. Reconeix, això sí, que la majoria de bolet fresc que venen no s'ha collit al Berguedà: "N'arriba d'alguna zona de l'alt Berguedà, però principalment són del Ripollès i de la Cerdanya".

L'esperança d'una remuntada

Les paradistes de Cal Rosal mantenen l'esperança de salvar la temporada de bolets a partir de la segona quinzena d'octubre. Lluïsa Vilalta s'ha mostrat optimista: "Penso que encara pot revifar i poden néixer bolets als boscos berguedans si refresca i plou, tal com anuncien les previsions meteorològiques". Carla Martínez també confia que d'ara endavant la situació millori: "Tenim l'esperança que s'arreglarà perquè de moment és un mal any".

Carla Martínez a la parada de bolets del mercat de Cal Rosal

Carla Martínez a la parada de bolets del mercat de Cal Rosal / Anna Costa

Bolets frescos a Cal Rosal, aquest divendres

Bolets frescos a Cal Rosal, aquest divendres / Anna Costa

Subscriu-te per seguir llegint