Mor als 95 anys el berguedà Josep Montañà, activista de l'esquerra i el catalanisme antifranquista

El funeral es farà aquest dissabte a la tarda a l'església parroquial de Berga

Josep Montañà en una foto del 2009

Josep Montañà en una foto del 2009 / Arxiu/Josep Rojas

Redacció

Ha mort als 95 Josep Montañà Boixader, de Berga. Era un home popular i reconegut per a bona part dels berguedans, tant per la seva trajectòria professional com a treballador al banc, com pel seu activisme social i polític, amb una especial rebel·lia contra el règim en temps de Franco. Destaca la vinculació al llarg de la seva vida amb nombroses entitats, associacions i col·lectius.

Montañà havia estat un home molt actiu en els moviments d’esquerra, sindicalistes i nacionalistes en el franquisme i els primers anys de la democràcia. En aquest sentit, va ser un dels fundadors de CCOO a Berga. Va ser també un destacat membre del PSUC, i després d’haver lluitat per la democràcia, el 1979 va decidir presentar-se a les eleccions per Entesa Democràtica de Berga. Va ser regidor a l’oposició entre els anys 1979 i 1983.

Aquest mateix any 1983, va començar a col·laborar amb el Regió7 amb articles periòdics. Anys més tard Edicions de l'Albí va publicar-li el llibre Cròniques berguedanes, que recollia quinze anys d’articles al diari. Llegir i escriure eren dues de les seves aficions.

Llegeix aquí l'entrevista publicada a Regió7 el 5 d'abril del 2009: Pàg 1 i Pàg 2.

En l'àmbit cultural, Josep Montañà va ser un dels fundadors de l'Agrupació Teatral La Farsa de Berga, el 1958. Angelina Vilella ha explicat que era un home que s'estimava molt el teatre. Sense ser mai al capdavant d'una obra, ni com a actor ni a com a director, "sempre hi podíem comptar. Era l'home de seny". Era el comptable de La Farsa.

Anys més tard, el 1964, juntament amb la colla de Mossèn Armengou, van arribar a constituir un grup d’Òmnium Cultural, "com una entitat de defensa de la cultura catalana, tot i que era difícil en aquella època poder defensar això. Organitzàvem conferències i fins i tot algun curs de català" recordava el mateix Montañà en una entrevista a Regió7. L'Església -ell era home de missa- els servia d’aixopluc, perquè allà la política no s’hi posava directament. Tot i això, s'havien trobat en alguna situació compromesa. Anys abans, el 1958, quan era membre de la germandat obrera d’Acció Catòlica, va col·laborar en la crida d’una col·lecta de donatius que havia muntat un capellà de Barcelona per a les famílies d'obrers que havien detingut en una vaga. Per aquest fet Montañà va ser detingut i empresonat un parell de dies.

A nivell esportiu, de jove havia estat tresorer del Club d’Esquí Berguedà. D'altra banda, va ser un pioner en l’associacionisme veïnal amb la fundació, el 1976, de l’Associació de Veïns dels Quatre Barris. I entre altres entitats, va ser membre dels Amics del Romànic.

Funeral aquest dissabte

El funeral per a Josep Montañà Boixader es farà aquest dissabte, 21 d'octubre, a les 16.30 h a la parròquia de Santa Eulàlia de Berga, a la plaça de Sant Pere. I durant el matí d'aquest dissabte estarà oberta la sala de vetlla a la Funerària Ferran de Berga, de 10 h a 13 h.

Berguedans, a nivell particular o col·lectiu, han lamentat la mort de Josep Montañá a les xarxes socials. Per exemple aquesta publicació a Instagram d'Edicions de l'Albí.