Berga potencia els actes de Tots Sants amb visites guiades, tastos, música, antiguitats i esoterisme

El barri vell de Berga serà l'escenari de les propostes de la "Trilogia de la Mort", des d'aquest dissabte fins al 4 de novembre

Presentacio dels actes de la "Trilogia de la mort"

Presentacio dels actes de la "Trilogia de la mort" / Anna Costa

Berga potencia el culte a la mort i les tradicions de Tots Sants amb una nova edició de la "Trilogia de la mort", una oferta d'activitats que arrenca aquest dissabte, 28 d’octubre, i s'allargarà fins al 4 de novembre. La programació inclou visites guiades al barri vell de Berga i al cementiri municipal, un maridatge de vins i productes de tardor, tallers i activitats infantils i una fira d’antiguitats i productes esotèrics entorn del barri vell.

Visites guiades sobre llegendes, històries i tradicions de la mort

Un dels puntals de la programació de la "Trilogia de la mort" són les visites guiades per descobrir històries, llegendes, personatges i tradicions sobre la mort fent un recorregut per espais singulars de la ciutat, com per exemple racons del barri vell o del cementiri municipal. Aquesta edició compta amb una oferta de sis visites guiades gratuïtes. Les places són limitades i caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga, a través del telèfon (93 821 13 84) o l’adreça de correu electrònic aj022.ofturisme@ajberga.cat.

La primera visita programada és Campanades a mitjanit i consistirà en una explicació sobre els ritus, costums i anecdotari popular entorn de la mort, en un escenari immillorable, el Convent de Sant Francesc. L’activitat estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà aquest dissabte (22 h) i el diumenge, 29 d’octubre (19 h).

Tràfec Teatre oferirà una visita teatralitzada titulada Cercadors de cementiris. L’activitat estarà protagonitzada per quatre actors i actrius de la companyia que recrearan diferents històries literàries al cementiri municipal. L’activitat es farà el dimarts 31 d’octubre, a les 17 i les 20 h.

Tots els colors de la mort és el títol de la tercera visita programada que consistirà en un recorregut per conèixer les tradicions del dia dels difunts que se celebra en diversos indrets del món, en funció dels orígens culturals i nacionals. L’activitat es farà el dimecres 1 de novembre, a les 17 h. L’itinerari començarà a la plaça de Sant Pere.

Persones i personatges és un recorregut pel cementiri municipal per recordar berguedanes i berguedans anònims de tots els temps i oferir-los l’últim adeu en vers i prosa. Aquesta visita estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà el dimecres 1 de novembre, a les 19 h.

Els túnels de la plaça de la Ribera seran el refugi del cèlebre vampir Onofre de Dip, el personatge de la novel·la Les històries naturals de Joan Perucho. La cripta del vampir és la història inquietant d’una criatura proscrita, una simfonia de la por, a càrrec de Toni Gol. L’activitat es farà el dissabte 4 de novembre, a les 18 i les 19 h. El punt de trobada serà el Museu Comarcal de Berga.

Els dies foscos’ tancarà el cicle de visites guiades el dissabte 4 de novembre, a les 20:30 h. Es tracta d’una visita teatralitzada a càrrec de l’Agrupació Teatral la Farsa, que consistirà en una passejada per la ciutat, tot explicant històries que voregen el mite i la realitat per acostar-nos als orígens de Tots Sants i els dies més foscos de l’any. La plaça de Sant Pere serà el punt d’inici de la ruta guiada.

Maridatge, tallers i concert

Com a novetat d'enguany, es farà un tast de vins i productes de temporada, al Museu Comarcal de Berga. Serà el dissabte 4 de novembre a les 20 h. El preu és de 15 euros i les places són limitades. Cal fer reserva a aj022.ofturisme@ajberga.cat o al telèfon 93 821 13 84. Segons la directora del museu, Alba Perarnau, serà una activitat atractiva, com també el taller de carbasses i naps que es farà el dissabte 4 a les 12 h a la plaça Harmonia, i l'espectacle infantil (17 h) i el concert de música irlandesa (22 h) que es faran a la plaça del Carme.

Fira l'Encant de les ànimes

Una altra de les activitats destacades de la ‘Trilogia de la mort’ serà la fira l’Encant de les ànimes, que es farà el dissabte 4 de novembre, de 12 a 23 h. Es tracta d’una mostra d’antiguitats i objectes de segona mà que comptarà amb parades de brocanters i productes d’esoterisme distribuïdes per la plaça de Sant Pere, el passatge de les Voltes de Claris (La Berruga), el carrer Buxadé i la plaça de l’Harmonia. Es tracta de la tercera edició de la fira que enguany incorpora l’àmbit esotèric amb parades d’herbes remeieres, essències, llibres, pedres energètiques, tarot, etc.

Ramon Miquel Safont, un dels impulsors de la fira, ha explicat que “enguany, apostem per fer créixer la fira amb un espai esotèric, que és una novetat a la nostra contrada”. La fira es completarà amb tres xerrades sobre diferents temàtiques com per exemple la cinesiologia holística, els olis essencials o les eines de la consciència, a càrrec de Marta Cruz, Judit Serra i David Shungit.

Ermínia Altarriba, regidora de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Berga ha destacat que la fira l'Encant de les ànimes és una més de les que es fan a Berga durant la tardor, i que "té un relat tan concret, precís i innovador que fa necessari impulsar-la i fer-la més extensa".   

Consulta tots els actes i horaris clicant aquí.