La interventora de Berga acusa un regidor d’assetjar-la durant un ple i exigeix mesures

Afirma que Ferran Aymerich, de Junts, va llançar sobre ella insinuacions de delicte amb un to «amenaçador» que la va fer sentir assetjada

Demana a l’alcalde en un document que activi el protocol pertinent 

El govern afirma que ja ho ha fet

Ple extraordinari del 26 d'octubre a Berga

Ple extraordinari del 26 d'octubre a Berga / Ajuntament de Berga

La interventora de l’Ajuntament de Berga, Montserrat Torra, fa constar en un informe adreçat a l’alcalde que s’ha sentit assetjada per afirmacions del regidor de Junts Ferran Aymerich durant un ple municipal, segons ha pogut saber Regió7, i demana a l’alcalde que activi el protocol aprovat pel consistori per evitar aquest tipus de situacions.

Consultats per aquest diari, Aymeric ha indicat que és el primer interessat a què s’aclareixi, perquè està segur que és una acusació sense fonament, i la interventora ha declinat fer cap comentari. L’equip de govern ha afirmat que ja ha ordenat activar el procediment.

La interventora considera assetjament les paraules i el to que el regidor Aymerich, a l’oposició a l’Ajuntament, va utilitzar durant el ple extraordinari del 26 d’octubre per aprovar les 211 factures per valor de 592.000 euros que van quedar encallades «per un error intern», segons l’equip de govern (CUP i ERC), i que es van aprovar per Reconeixement Extrajudicial de Crèdit (REC).

Les declaracions

Va ser un ple en què els grups a l’oposició (Junts, PSC i BeGI) van fiscalitzar amb insistència la tasca de l’equip de govern i van demanar «mesures urgents». Ferran Aymerich va ser crític i contundent amb la gestió econòmica de l’Ajuntament de Berga. En un moment de la seva intervenció va demanar al regidor d’Hisenda, Moisès Masanas (ERC) si les factures eren o no a la comptabilitat de l’Ajuntament. Masanas va respondre que totes tenien imputació i, per tant, no hi havia desviació pressupostària, i sí un retard a l’hora de cobrar els proveïdors.

A continuació, Ferran Aymerich, dirigint-se a la interventora (que havia corroborat les respostes de Masanas just abans), va dir: «Per tant, entenc que en l’informe del tercer trimestre que es tanca a 30 de setembre, quan encara no havíem descobert aquests expedients, apareixeran els prop de 600.000 euros, tots excepte les factures d’octubre, com a import pendent de pagament. És així?» La interventora va assentir. I Aymerich va reiterar: «Per tant, sortiran eh? D’acord. És que és un punt a tenir en compte. Validarem si és així o no és així».

Després del ple, la interventora va adreçar a l’alcalde un informe detallant consideracions tècniques sobre el tema debatut. En aquest informe, diu que Aymerich s’adreça a ella amb un to «amenaçador», que «deixa entendre» un possible delicte de falsificació de document públic i que ella ha estat «amagant informació al ministeri o falsificant-la». Per això, diu literalment que «amb la intenció que no es torni a produir aquest tipus d’assetjament demano a l’alcaldia que faci complir el protocol que l’Ajuntament de Berga té aprovat per evitar aquests casos i es prenguin les mesures adients». 

Així ho exposa l’informe que l’alcalde, i posteriorment els diferents grups, van rebre a principis de novembre. 

Aymerich posa el cas en mans dels advocats

L’endemà mateix de rebre el document, Ferran Aymerich posava el cas en mans dels seus advocats i també demanava, via registre d’entrada a l’Ajuntament de Berga, que es posés en marxa el protocol que ha de servir per dictaminar si es tracta o no d’un assetjament. Creu que la conclusió a què s’arribarà li donarà la raó. «El meu advocat en cap cas hi veu assetjament», assegura Aymerich, per això el regidor de Junts insisteix que s’han d’avaluar els fets. El vídeo del ple està disponible a continuació (dels minuts: 30'30'' al 34'10'').

Ara ha d’actuar l’Ajuntament. L’equip de govern ja ha ordenat activar el protocol, segons ha respost a aquest diari. El procediment a seguir és obrir un expedient intern per al qual es nomenarà un instructor que recollirà informació amb el material documental disponible i parlant amb els protagonistes i testimonis. També podrà demanar assessorament tècnic per, finalment, arribar a una conclusió. 

Aymeric: «són acusacions injustes»

Ferran Aymerich, sorprès per l’acusació de la interventora, ha explicat a Regió7 que «una de les funcions de la interventora és la d’assistir als regidors; tenint en compte que, en un moment determinat de la meva rèplica al regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, ell no sabia exactament què respondre, el debat es va dirigir directament a la interventora amb preguntes pertinents i que buscaven aclarir la situació». Per tant, es considera «víctima d’unes acusacions injustes», i espera «que la comissió serveixi per posar les coses a lloc».