La Fundació Horitzó del Berguedà fa un salt per disposar de més ajuts

L’entitat, que insereix laboralment persones amb problemes de salut mental, rep el reconeixement de Centre Especial de Treball (CET)

Encaixada de mans de Juli Silvestre i Eva Sánchez, aquest divendres

Encaixada de mans de Juli Silvestre i Eva Sánchez, aquest divendres / Ester Puigdellívol

Ester Puigdellívol

La Fundació Horitzó del Berguedà ha rebut el reconeixement com a Centre Especial de Treball (CET) per part de la Generalitat. És un salt endavant per disposar de més recursos econòmics per destinar a l’ajuda en la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Aquest era l’objectiu que perseguia des de fa anys la fundació i ara, gairebé quaranta anys més tard, ha estat possible.

Fins a l’actualitat, la Fundació Horitzó actuava com a empresa ordinària. Aquest reconeixement i, per tant, aquests recursos, no havien arribat anteriorment pel fet que al Berguedà ja hi ha un CET, el Taller Coloma de la Fundació La Llar.

Juli Silvestre, director general de l’Economia social i solidària, el Tercer sector i cooperatives del Departament de Treball va ser aquest divendres a Berga, a la seu d’Horitzó, per explicar aquest reconeixement. «Els recursos no es poden repartir, perquè reduir el pressupost per entitat és malmetre els projectes d’aquestes. Durant uns anys hi va haver una impossibilitat d’oferir recursos, però actualment han començat a plantejar-se tots els projectes presentats en aquell període», va explicar el director.

Des del Govern, la partida destinada anirà amb relació al volum de treballadors de l’entitat, el nombre de persones amb problemes de salut mental i el seu grau de discapacitat. No s’ha concretat quins seran els ajuts econòmics.

«No és el mateix treballar amb persones amb discapacitat intel·lectual que amb persones amb problemes de salut mental, perquè tenen necessitats diferents», va apuntar Silvestre. I, per això, és necessari que hi hagi els dos Centres Especials de Treball a la comarca, tot i que, segons el director general, en un futur podrien fer sinergia.

Charo Díez, membre de la Fundació Horitzó, valora molt positivament l’arribada de la partida per part de la Generalitat, ja que gràcies a aquests recursos econòmics es podrà contractar més personal especialitzat. «Nosaltres el que volem és que les persones amb problemes de salut mental aconsegueixin feina», va ressaltar Díez.

La Fundació Horitzó compta amb vuit persones treballant i divuit professionals que fan acompanyament. Les persones de la plantilla treballen tant amb el projecte Ocells de Foc, en el club social i prelaboral i en el CET. Gràcies als recursos obtinguts amb aquest reconeixement, l’entitat podrà contractar més professionals per atendre les necessitats de les persones amb trastorns mentals.

Després de la covid, es va destapar un col·lectiu que des de l’entitat era molt difícil accedir-hi: els joves. I s’ha aconseguit a través de la iniciativa Ocells de Foc, un programa conjuntament amb Osonament. «S’han atès més de 150 joves, però s’ha arribat a més de mil entre la comarca del Berguedà i Osona», va apuntar la directora de la Fundació Horitzó, Eva Sánchez.