Els Pastorets de Berga estrenen les representacions amb el teatre ple

Més de 500 persones van assistir a la primera escenificació que es va fer el dia de Nadal

Pol Vilà

Més que reeixida va ser la primera funció dels Pastorets de Berga al teatre municipal el dia de Nadal. Un total de 537 persones van omplir el pati de butaques en la sessió inaugural per gaudir d’un Bressol de Jesús marcat pel rejovenit repartiment i un vestuari renovat. Els assistents van palesar la dedicació i la capacitat de reinvenció de l’Agrupació la Farsa per millorar una obra amb més de cent anys de tradició a la capital del Berguedà.

La funció, d’unes dues hores de duració amb descans entremig, va comptar amb la participació de 158 persones que van excel·lir en la representació i preparació dels Pastorets. Malgrat no tenir música en directe com en la passada edició, els espectadors van divertir-se amb una obra amena i dinàmica caracteritzada per un vestuari renovat i amb una àmplia presència de nois i noies molt joves. De fet, 26 persones interpretaven per primera vegada un paper de l’obra de Pitarra a l’escenari.

Els primers personatges amb afany d’adquirir protagonisme van ser Satanàs i Llucifer, que juntament amb les fúries de l’infern van voler impregnar d’ira i ràbia tot el teatre. Alguns dels seus súbdits van passejar-se per la platea amb l’objectiu de donar algun ensurt als espectadors. Els dos dimonis estrenaven una vestimenta innovadora i atractiva respecte a la que havien guarit anteriorment.

Protagonisme femení

Els assistents van acollir amb satisfacció cadascuna de les escenes que s’anaven succeint. Els que van arrencar més somriures i rialles van ser els pastors, sobretot els inseparables companys d’aventura Garrofa i Pallanga, els enamorats Raquel i Jessé i l’imprescindible arcàngel Sant Miquel, encarregat d’evitar que el mal dels dimonis s’apoderi dels innocents pastors.

Com ja s’havia produït en les anteriors edicions dels Pastorets, les dones van assumir el paper dels protagonistes masculins. No en va, Garrofa, Pallanga, Jessé i Sant Miquel van ser interpretats per noies joves seguint el procés de transformació endegat per la Farsa.

Garrofes a dojo

També hi va haver temps per fer un repàs satíric a la vida social i política amb les 44 garrofes. Els versets van tractar temes com l’amnistia, la guerra entre Israel i Hamàs, l’extrema dreta, les eleccions municipals o el desgavell polític de Berga.