La Corrida de Puig-reig ha d'anar a buscar cavalls a fora de la comarca per la llei del benestar animal

El pressupost de la festa s’ha apujat un 62% en sis anys, passant d’uns 40.000 euros a 65.000

Se celebrarà del 19 al 21 de gener amb l'estrena de La Corrida en família, amb activitats per interactuar amb el món del cavall

Presentació de la Corrida. D'esquerra a dreta: Queralt Ambròs, membre de la comissió de la Corrida; Joan Soler, president; Imma Comas, regidora de Festes de Puig-reig

Presentació de la Corrida. D'esquerra a dreta: Queralt Ambròs, membre de la comissió de la Corrida; Joan Soler, president; Imma Comas, regidora de Festes de Puig-reig / Anna Costa

La Corrida de Puig-reig mourà entre 25 i 30 carros i uns 120 animals, a la cercavila del diumenge 21 de gener. La presència de cavalls, rucs i ponis serà notòria, tot i que per a l'organització cada cop és més costós poder mantenir aquesta xifra. La llei del benestar animal és estricta, i això dificulta la participació de particulars de la comarca que no tenen els cavalls amb la documentació i el registre necessaris per desfilar. L'alternativa és anar a buscar cavalls a hípiques i altres empreses especialitzades de diferents punts de Catalunya.

Enguany, a la cercavila del diumenge hi haurà cinc cavalls locals, mentre que fa quinze anys la participació de cavalls berguedans arribava a la trentena. Ho ha explicat Joan Soler, president de la comissió de la Corrida, que ha admès un encariment de la festa del 62% en sis anys: "S'ha de pagar per cada cavall i el transport. En uns sis anys hem passat d'un pressupost per a la Corrida d'uns 40.000 euros a 65.000. Sense el suport de l'Ajuntament seria inviable. Des de la comissió agraïm la col·laboració del consistori i li donem les gràcies per toes les facilitats".

La llei del benestar animal també ha fet reduir en els últims anys la presència de bandes a la cercavila, perquè els músics han d'anar lluny dels animals. A més, se'ls ha de posar aigua en diferents punts del recorregut. I enguany es modificarà la ruta per evitar una pujada i rebaixar així l'esforç als animals: després de passar pel passeig de la Via es tornarà a passar pel carrer Llobregat per sota del pont i es repetirà el joc de les cintes a davant del Cafè Nou. D'aquesta manera, la Corrida de Puig-reig compleix les normatives per garantir el benestar i la seguretat dels animals, i alhora manté un bon poder de convocatòria d'animals, no només a la cercavila de diumenge sinó en tots els actes que configuren la programació.

Novetat: la Corrida en família

La Corrida arrencarà el divendres 19 de gener amb la Corrida infantil, que comptarà amb la participació de prop de 400 nens i nenes. Al vespre, es farà la Cuina del Porc al pavelló. La festa continuarà amb el ball jove de La Corrida amb Tractor Tracks i Karnales Sound.

Del dissabte, dia 20, cal destacar el raid social i l'estrena d'una matinal familiar al circuit de la Corrida amb activitats i tallers entorn del món del cavall: passejades amb burros i ponis, burro mecànic, demostració de ferradors amb forja, demostració de tir i treball al bosc amb animals. A més, hi haurà carros llançadora que faran el trajecte d’anada i tornada, des de davant de Correus fins al circuit a la zona del camp de futbol. La novetat de la Corrida en família substitueix l'espectacle dels últims anys, "amb l’objectiu que els infants i les seves famílies puguin interactuar més i no siguin simples espectadors" ha explicat Joan Soler.

I el diumenge 21, l'acte central serà la cercavila del migdia, però també hi haurà, com cada any, l’esmorzar popular, la demostració d’elaboració d’embotits, la mostra d’oficis tradicionals, d'alimentació i d'artesania de la plaça Nova i voltants. Com a novetat, hi haurà un burro mecànic a la plaça Nova, durant tot el matí.

Un altre plat fort seran les curses de la Corrida de la tarda al circuit, amb competicions de rucs, ponis, cavalls creuats, pura raça àrab i pura sang anglès. Els premis seran en metàl·lic i ronden els 2.000 euros.

El cap de setmana de la Corrida no hi faltaran actes paral·lels com ral·li fotogràfic, sardanes, exposicions, dinar de col·laboradors i ball de gala. Les activitats ja començaran la setmana que ve amb propostes infantils a la biblioteca Guillem de Berguedà i amb la posada en escena del Conte de la Corrida, el dijous dia 18. A més, es podrà participar en el Joc de la Corrida, buscant 13 ferradures entre els 26 comerços de l'UBIC que participen en aquesta proposta.

Tots els actes i horaris es poden consultar clicant aquí.

Un cartell amb història

Enguany, el cartell de la festa s’ha dissenyat a partir del dibuix del programa d’actes de la Corrida del 1977, obra de Josep Pous Costa, germà de Roser Pous, primera bibliotecària de Puig-reig. L'Ajuntament de Puig-reig, de la mà de la regidora de Festes, Imma Comas, i membres de la comissió de la Corrida han fet entrega del cartell enquadernat a familiars de Josep Pous (que va morir fa uns 20 anys).

Entrega del cartell enquadernat a familiars de Josep Pous

Entrega del cartell enquadernat a familiars de Josep Pous / Anna Costa