L'estratègia comunicativa de Ryanair a les xarxes: un humor entre la broma i la burla

El sarcasme de l’aerolínia a internet coincideix amb una sentència que l’ha obligat a indemnitzar un surienc

L'empresa ha estat condemnada recentment a retornar el suplement que un bagenc va pagar per l’equipatge que va pujar a la cabina en considerar que és un bé indispensable per viatjar en avió

Captures de tres continguts publicats per Ryanair a TikTok

Captures de tres continguts publicats per Ryanair a TikTok / @Ryanair_es

Andrea Izquierdo

Andrea Izquierdo

L'estratègia comunicativa a les xarxes socials de Ryanair oscil·la entre la broma i la burla. L'aerolínia presumeix que tot i les crítiques que rep per les seves polítiques, continua omplint avions. Tot i això, d'allò que la companyia treu pit a internet, als tribunals ha acabat en més d'una ocasió en condemna. Un dels últims casos, el d'un surienc a qui hauran retornar el suplement que va pagar per l’equipatge que va pujar a la cabina.

L'estratègia comunicativa de Ryanair difereix segons la xarxa social. En el cas dels perfils en castellà, mentre que a Instagram i Facebook el to habitualment és més suau, a TikTok i Twitter el contingut frega la fina línia que separa la broma de la desconsideració.

La companyia bromeja amb problemàtiques habituals a les quals han d'enfrontar-se clients, com la política que obliga a abonar un recàrrec addicional a qualsevol equipatge facturat que superi el límit preestablert o l'obligació a pagar per pujar a la cabina una maleta de mà. En un dels més recents, la companyia il·lustra aquesta situació amb un vídeo de dues persones superposades davant de la foto d'un avió que riuen sense parar. Afirmen que representa el community manager, és a dir, el gestor de les xarxes de l'empresa. "Aquesta és la reacció del community llegint els teus tweets d'odi mentre rep els diners de la teva maleta amsobrepès", asseguren al text que acompanya el vídeo.

@ryanair_es

Lee las condiciones y vas a ser más feliz 👍🏼 #ryanairespaña

♬ original sound - Ryanair España 🇪🇸

També és habitual veure publicacions en què la companyia es burla dels clients que no fan l'embarcament a internet i han de pagar pel tràmit a l'aeroport. Recentment, van fer-se virals amb un muntatge on apareix la concursant de realities Maite Galdeano ballant i aplaudint mentre canta "t'ho mereixes, t'ho mereixes, ja ha sortit", amb una imatge de fons d'un taulell de facturació de la companyia i donant a entendre que el client ha perdut l'avió.

@ryanair_es

Guerra avisada no mata soldado ‼️ #ryanaires

♬ sonido original - pinacoladaxti

Davant de les queixes, la resposta de la companyia sempre és el sarcasme. N'és un altre cas un vídeo amb què es burlen d'aquells qui fan cas els creadors de contingut que comparteixen trucs per evitar les limitacions de l'empresa respecte a equipatge. De nou, un avió amb boca i ulls mou els llavis mentre s'escolta la frase "no em va funcionar una merda, Cami, passa'm un altre consell perquè aquest no em va servir".

@ryanair_es

No creas todo lo que ves en internet 👍🏼 #ryanairespaña #ryanaires #ryanair

♬ sonido original - 🎧. .?

Encara que a les xarxes socials ironitzen sobre les polítiques restrictives que caracteritzen la companyia, les bromes se li han girat en alguna ocasió. Un dels últims casos s'ha produït recentment a Manresa, on un jutge ha dictaminat en una sentència que les companyies aèries no poden cobrar un suplement monetari als passatgers pel seu equipatge de mà després que el surienc Toni Méndez, de 28 anys, interposés una demanda contra la companyia Ryanair per cobrar-li un preu addicional per transportar la maleta a la cabina de l'avió. La sentència estableix que es tracta d'una política "abusiva" per part de la companyia i la condemna a retornar l'import, establint un precedent sobre la normativa que regula el transport de l'equipatge en els avions.

Aquest bagenc va contractar el 2022 dos bitllets d'anada i tornada per anar de l'aeroport del Prat de Barcelona fins a l'Arlanda Airport d'Estocolm amb la seva parella i es va veure obligat a pagar 55 euros addicionals per pujar a l'avió dues maletes d'equipatge de mà, de fins a deu quilos i sense facturar. Amb l'objectiu de recuperar un pagament que considerava injust, va reclamar el reemborsament dels diners al Departament d'Atenció al Client de Ryanair, però no va obtenir cap resposta a la seva sol·licitud. Aleshores va fer una reclamació a l'Agència Catalana del Consum per iniciar un procés de mediació que va finalitzar sense acord.Finalment, la companyia s'ha vist obligada a retornar-li els diners després que el jutge manresà així ho considerés.