El nivell d'aigua als embassaments de les conques internes torna a recular i baixa per sota del 28% en l'últim mes

La Baells registra un 36,3% d'aigua, uns deu punts més que a la primavera

Pla general de pantà Darnius-Boadella

Pla general de pantà Darnius-Boadella / Gemma Tubert (ACN)

ACN

El nivell d'aigua als embassaments de les conques internes catalanes ha trencat la tendència a l'alça i ha tornat a recular durant el mes de juliol. Els pantans se situen per sota del 28%, amb dades oficials d'aquest dissabte. Després que al maig el volum ratllés el 25% i toqués mínims de l'actual període de sequera, el nivell d'aigua va pujar al 30,2% el juny, gràcies a la pluja. Fonts de l'ACA expliquen a l'ACN que "és normal" que la xifra hagi baixat durant el juliol, ja que "es consumeix més aigua, hi ha una major evaporació, i menys aportacions per les pluges". Tot i la caiguda d'aquest mes, l'Agència Catalana de l'Aigua manté que no s'entrarà en fase d'emergència per sequera fins com a mínim el novembre.

Segons l'ACA, les pluges de maig i juny han permès recuperar "només uns cinc punts el nivell de reserves", principalment en el sistema Ter Llobregat, mentre que a zones com l'Alt Empordà o les comarques de Tarragona, la manca de pluges ha fet que la recuperació sigui "gairebé inexistent".

Darnius Boadella, Siurana i Riudecanyes, en mínims històrics

De fet, el pantà de Darnius Boadella (Alt Empordà), està al 21,5% de la seva capacitat total, uns nivells que no s'havien vist des de, com a mínim, l'any 2000. Es tracta d'una circumstància que comparteix amb el de Riudecanyes (Baix Camp), que té un nivell del 5,3%. Pel que fa al de Siurana (Priorat), no registrava un nivell tan baix des de fa 23 anys, amb un 5,9% d'aigua embassada.

Darnius, Riudecanyes i Siurana estan a la cua, seguits del pantà de Sau, que va tocar fons a mitjans d'abril amb un 6,5%, quan va acabar la transferència de cabal cap a Susqueda per garantir la qualitat de l'aigua. L'icònic embassament situat a Osona està ara al 25,3%, a data de 29 de juliol, una recuperació respecte a la primavera, però un descens respecte al 31,9% de l'1 de juliol, el valor màxim d'aquest període de sequera.

Susqueda (Selva) es troba al 28,5%, el nivell més baix des de la sequera del 2008, mentre que La Baells (Berguedà) registra un 36,3% d'aigua, uns deu punts més que a la primavera. La Llosa del Cavall (Solsonès) es manté just per sobre del 25%, un valor similar a la resta d'aquest any, mentre que Sant Ponç (Solsonès) està en el 38%, deu punts més que el maig.

Entre els pantans gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que se situen a Catalunya, només n'hi ha dos amb un nivell d'aigua inferior al 50%: el de Guiamets (Priorat), a un 5,2% de la seva capacitat total, i el de Rialb (Noguera), al 19,5%.

Les restriccions no s'aixecaran a curt termini

L'ACA preveu poques pluges durant el mes d'agost, però espera que a la tardor hi hagi més precipitacions. En qualsevol cas, no calcula que s'aixequin les actuals restriccions a curt termini, i recorda que caldria que els embassaments assolissin un nivell de reserves de més del 60% per tornar a la normalitat.

El 16 de maig, el Govern va aprovar el pla de gestió de l’aigua de les conques internes 2022-2027, amb una inversió superior als 2.400 milions d'euros, el triple que en l’anterior pla. Malgrat que és un pla a cinc anys vista, l'autoritat que regeix les conques internes explica que algunes actuacions com ara l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la dessalinitzadora del Foix "puguin estar enllestides abans del previst".