Manresa tanca un juliol marcat pels pics de calor i mínimes molt elevades

La capital del Bages registra una primera meitat d’estiu de les més càlides dels últims anys, amb puntes de fins a 42,4 graus i amb la meitat de nits per sobre dels 20

Vianants pels carrers de Manresa aquest juliol

Vianants pels carrers de Manresa aquest juliol / ARXIU | MIREIA ARSO

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Pics de calor amb màximes extremes, i nits de mal dormir amb mínimes persistents més altes del que toca. Aquesta ha estat la tònica general d’aquest juliol a la capital del Bages, que s’ha tancat amb una temperatura mitjana de 26,4 graus, dos per sobre dels que marca la sèrie climàtica des del 1970, segons els registres de la Casa de la Culla. No és una dada excepcional, però fa d’aquest juliol un dels més calorosos de les últimes dècades (l’any passat va ser de 26,8).

Una singularitat d’aquesta primera meitat d’estiu tant a Manresa com en el conjunt de la Catalunya Central ha estat l’oscil·lació de les màximes, amb períodes de temperatures extremes però que enguany no s’han mantingut de forma sostinguda i fins i tot n’hi ha hagut de reculada en què s’han situat per sota de l’habitual (vegeu dades completes a la taula de la part inferior de la pàgina). Tanmateix, els pics de calor (segons el Servei Meteorològic de Catalunya originats per la irrupció de massa d’aire africana), han deixat valors molt poc habituals d’una forma generalitzada en tots els observatoris. Una primera tongada, l’11 de juliol, enfilava els termòmetres fins als 41 graus a Organyà o els 40,4 a Oliana, i dos dies abans se n’havien registrat 38,7 a Artés, o fins a 38,5 a Manresa. Els dies següents les temperatures es van normalitzar però una setmana més tard un nou pic marcava rècords històrics a diverses localitats de la Catalunya Central, com els 44,4 d’Artés, els 43,7 d’Òdena, els 43,2 de Cardona, o els 42,2 dels Hostalets de Pierola, entre altres. Són registres del dia 18, en què la màxima de Manresa va ser de 42,4, tan sols a una dècima del rècord històric assolit l’estiu del 1994. Al llarg de tot el juliol, hi ha hagut sis dies en què a la capital del Bages s’han superat els 35 graus, de manera que la mitjana de les màximes s’ha situat en 33 graus, 1,2 per sobre de l’habitual.

Els pics de calor han contrastat amb períodes amb màximes més discretes i habituals per l’època, especialment durant la primera setmana de mes, en què, en el cas de Manresa, la mitjana de les màximes es va mantenir a la ratlla dels 31,5 graus; i també en els darrers dies, tot i un lleuger repunt dilluns i també aquest dimarts (1 d’agost), en què es van produir diversos incendis ajudats per la calor i la sequera (vegeu més informació a les seccions de Fet Divers i d’Arreu).

Segona mínima més alta en 33 anys

Si les màximes han estat generalment elevades, les mínimes també, bàsicament durant la segona meitat de mes, i d’una forma encara més persistent, amb nits tropicals (en què la temperatura no ha baixat dels 20 graus), o fins i tot tòrrides (la mínima queda per sobre dels 25). En el cas de Manresa, la temperatura s’ha mantingut per damunt dels 20 graus la meitat de les nits de juliol, i el dia 22 la mínima va ser de 25 graus justos. Tot plegat fa que la mitjana de les mínimes a Manresa s’hagi situat aquest juliol en els 19,9 graus, que és la segona més alta de tota la sèrie històrica des del 1990. En tot aquest període, la mitjana de les mínimes se situa en els 17,6, i el rècord de mínima més alta data del juliol del 2015, amb una xifra de 20,4 graus.

La situació de nits caloroses s’ha donat en el conjunt de les comarques centrals, especialment en punts de l’Anoia i el Baix Llobregat, que és on les nits tòrrides han estat més freqüents. Martorell, per exemple, n’ha tingut cinc, amb la mínima més alta la nit del 12 de juliol, en què el termòmetre no va baixar dels 25,9 graus.

La pluja passa de llarg

El juliol ha estat menys plujós del que es preveia en un principi, com a mínim al conjunt de la Catalunya Central, on les precipitacions han estat més aviat escasses, tot i alguns registres destacables però aïllats i puntuals. A Manresa, segons les dades facilitades per la Casa de la Culla, en tot el mes tan sols ha plogut quatre dies, en què s’han acumulat un total de 6,7 litres, quan la mitjana del juliol és de pràcticament 30.

De fet, les precipitacions a la capital del Bages han estat pràcticament anecdòtiques, amb l’únic registre destacable el dia 27, en què van caure 5,5 litres dels 6,7 de tot el mes. La resta, es van repartir amb unes poques dècimes el 4, el 6 i el 28 de juliol. Una situació d’escassetat com la de setmanes enrere, i que contrasta amb la de maig (en què es van recollir 63,4 litres) i sobretot la de juny (amb 147,9 litres).

Manresa, i el Bages en general, han tingut un juliol molt sec, si bé destaquen els 11,6 litres de Sallent o els 8,6 de Castellgalí del dia 27. L’escassetat encara ha estat més acusada en poblacions de l’Anoia o el Baix Llobregat, com és el cas de Martorell, que tan sols ha registrat 1,8 litres en tot el mes. Fora d’aquí, hi ha punts en què les pluges han estat més generoses però amb nivells discrets. A Moià, han caigut un total de 19 litres (13,6 el dia 27), mentre que el Berguedà és una de les comarques on les precipitacions han estat més generoses. Destaquen, també del dia 27, els 27,2 graus de Berga, els 2,6 de la Pobla de Lillet, o els 15,2 de Bagà. En aquesta comarca també hi va haver xàfecs destacables el dia 22, que van deixar 25,3 litres a Cercs, 25,2 a Berga, o 18,8 a la Nou.

Subscriu-te per seguir llegint