Manresa és el municipi del Bages que té menys piscines per habitant i Marganell el que més

Una llista poble per poble de l’àmbit de Regió7 mostra que els més privilegiats disposen d’un espai per remullar-se per cada 3 persones

Un veí de Sant Vicenç de Castellet a la seva piscina particular

Un veí de Sant Vicenç de Castellet a la seva piscina particular / Helena Carbonell

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Manresa és el tercer municipi amb menys piscines per cada 100 habitants comparant tots els pobles i ciutats de les comarques del Bages, el Moianès, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès. La ràtio de piscines a Manresa és de 0,45 per cada 100 persones, és a dir, hi ha menys de mitja piscina per cada cent manresans. O sigui, si tots els habitants de Manresa volguessin remullar-se alhora, hi hauria més de 222 persones en cadascun d’aquests refugis climàtics. El primer per la cua és el municipi de Cercs, a la comarca del Berguedà, que només té 2 piscines, 0,17 per cada 100 habitants.

La capital del Berguedà és el segon municipi amb menys piscines per cap. Berga té una piscina per cada 294 persones, o sigui, 0,34 per cada 100 habitants.

A l’altre extrem de la balança se situa el municipi de Marganell, que té 30 piscines i mitja per cada 100 residents, és a dir, toca una piscina per cada tres persones. Tot i que a Marganell només hi ha 86 espais de remull, té 67 vegades més piscines que Manresa en relació amb els habitants de cadascun dels municipis. Pel que fa a les xifres absolutes de piscines de la capital del Bages, hi ha 374 piscines, 11 de les quals són cobertes.

Sant Salvador de Guardiola és el municipi de les cinc comarques analitzades que té més piscines pel que fa a les xifres absolutes. En total, a Sant Salvador hi ha 730 piscines, 13 de les quals són cobertes. La relació entre el nombre d’habitants i el nombre de piscines és també molt positiu a Sant Salvador perquè toca una piscina per cada cinc habitants.

Totes les xifres que apareixen en aquesta informació s’han obtingut a partir de la relació entre les dades de piscines (la suma de les públiques, les privades, les cobertes i les descobertes) que ofereix la Direcció General del Cadastre, que depèn del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública del Govern espanyol, i les dades de població que proporciona l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Una veïna del Bages a la seva piscina privada

Una veïna del Bages a la seva piscina privada / Arxiu particular

Tant en termes absoluts com pel que fa a la relació entre el nombre de piscines i habitants, la comarca guanyadora és el Bages, que en suma 4.193 i de mitjana hi ha 6,34 piscines per cada 100 bagencs. La Cerdanya és la que presenta una mitjana més baixa pel que fa a piscines per cap ja que només en toquen 3,6 per cada 100 persones.

El Berguedà la supera de molt poc ja que de mitjana compta amb 3,72 piscines per cada 100 habitants de la comarca. Pel que fa al Moianès, de mitjana hi ha un equipament per refrescar-se per cada divuit persones. Per la seva banda, el Solsonès disposa d’un espai de remull per cada 23 habitants de la comarca, aproximadament.

Diferències al rànquing

Una de les dades que més destaca del conjunt de les cinc comarques analitzades en aquesta informació és la diferència entre el primer i el segon municipi amb més piscines. Com ja s’ha dit anteriorment, a dalt del rànquing hi ha Sant Salvador de Guardiola, al Bages, amb 730 piscines. El segon lloc del podi també es troba a la comarca del Bages, és Sant Fruitós amb 410 piscines, 8 de les quals són cobertes. Així doncs, la diferència entre el primer i el segon lloc se situa en l’abisme de 320 piscines, més que totes les que hi ha al Solsonès (270) i a la Cerdanya (265).

A la comarca del Solsonès es dona una situació curiosa perquè Solsona és el municipi amb més piscines, 67 en total, però alhora és el que presenta la pitjor ràtio de piscines per habitants de la comarca, que és de 0,73 piscines per cada 100 solsonins, és a dir, hi ha una piscina per cada 137 habitants de la capital del Solsonès. El poble amb la millor relació de piscina per habitant de la comarca és Lladurs, que té aproximadament 1 piscina per cada 8 persones, amb una ràtio de 21,78 per cada 100 residents. En total, a Lladurs hi ha 22 espais per remullar-se.

Una de les curiositats de la comarca del Berguedà és que hi ha el municipi on hi ha menys piscines per habitant de les cinc comarques analitzades en aquest reportatge, es tracta de Fígols, que només en té una. El municipi amb més piscines és Berga, amb un total de 57; de la mateixa manera que passa en el cas del Solsonès, la capital és la població que presenta la pitjor relació entre el nombre de piscines i el d’habitants del municipi. En aquest cas, a Berga hi ha 0,34 piscines per cada 100 persones.

Restriccions d’aigua

Aquest estiu ha estat marcat per la sequera persistent. Les piscines apareixen en el decret antisequera aprovat pel Parlament el març, però, malgrat les restriccions, no hi ha hagut canvis substancials en l’ús d’aquests equipaments respecte de l’any passat.

Segons el pla del Govern, en l’escenari d’alerta o excepcionalitat no es poden omplir les piscines. El que passa és que la norma inclou algunes excepcions, per exemple es pot fer en equipaments públics i també en les piscines d’ús comunitari, però no en les que siguin d’ús individual o unifamiliar.

La prohibició no afecta en cas de mantenir la piscina plena durant tot l’any, però aquelles que estaven buides abans de l’estiu no s’han pogut omplir per la normativa.

Per tant, els veïns que ja tenien la piscina plena, sí que s’han pogut banyar.

Subscriu-te per seguir llegint